sobota, 31 stycznia 2015

Koleżeńskie spotkanie

Jutro odwiedzą mnie koleżanki z którymi pracowałam, zapowiedziały się na wczesne popołudnie. Postanowiłam przygotować coś do kawki i coś na "ząbek".

Do kawy przygotuję  strudel jabłkowy i "krapfy" wg. przepisu mojej Babci. Przepisy podawałam już w poprzednich postach ale może je przypomnę:

Kładzione pączki mojej Babci (Krapfy)

Składniki :
1 szklanka wody
1/3 kostki masła
1 szklanka mąki
3 jajka

Wodę należy zagotować w garnku i rozpuścić w niej masło, odstawić z ognia dodać mąkę i mieszać energicznie aż masa będzie jednolita. Masę odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie w rondelku topimy tłuszcz (moja Babcia te pączki smażyła na oleju).
Do wystudzonej masy dodajemy jajka i mieszamy. Łyżeczką nabieramy niewielkie porcje ciasta i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Pudrujemy cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Strudel z jabłkami

Ciasto:
1 szklanka mąki
2 jajka
15 dkg margaryny
1 łyżka octu
1 łyżka cukru pudru

Nadzienie:
5 dużych jabłek
2 łyżki cukru waniliowego
5 dkg rodzynków


Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło, 1 jajo i łyżkę octu. Szybko wyrobić ciasto i odstawić je na 10-15 min.
Podzielić na dwie części i rozwałkować z nich dwa prostokąty. Obrane i starte na grubej tarce jabłka wymieszać z cukrem i rodzynkami, ułożyć na środku prostokątów. Prostokąty zawinąć, brzegi zacisnąć. Następnie ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Wierzch posmarować całym rozmieszanym jajkiem lub białkiem. 
Piec w piekarniku na rumiano.

Jeżeli chodzi o drugą część poczęstunku tzn. "coś na ząbek", przygotuję sałatkę jarzynową z majonezem a do tego paróweczki z serem owinięte paseczkami wędzonego boczku.

Sałatka jarzynowa ( najprostsza  wersja)

3 ziemniaki
3 marchewki
2 pietruszki ( korzeń)
1/2 niedużego selera
mała cebulka
2 średnie kiszone ogórki
mały słoik majonezu
sól, pieprz do smaku


Ziemniaki w łupinach dobrze umyć, marchew, pietruszkę i seler obrać, przygotowane warzywa ugotować najlepiej w garnku do gotowania na parze. Gotować do miękkości, po ugotowaniu ostudzić, ziemniaki obrać z łupin i wszystkie warzywa pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć do miski, dodać pokrojone drobno kiszone ogórki i cebulkę. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majonez.
Sałatkę proponuję przygotować przynajmniej na godzinę przed podaniem.

Paróweczki z serem i wędzonym boczkiem

8 sztuk winerek ( cienkie parówki )
8 kawałeczków ( słupków ) żółtego sera
8 paseczków wędzonego boczku


Parówki, jeżeli są w otoczce z folii obrać, naciąć wzdłuż  ~ 5 cm, w środku parówki, w powstały otwór włożyć słupek żółtego sera, każdą parówkę "nadzianą" serem owinąć paskiem wędzonego boczku, spiąć końce boczku wykałaczką. Przygotowane paróweczki ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Przed podaniem umieścić naczynie z parówkami na parę minut w nagrzanym piekarniku ( do stopienia sera i zrumienienia się boczku).
Podawać gorące z sałatką jarzynową lub pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz