Do grupy ciast z dodatkiem kakao dołączy również pleśniak, przepis na to smaczne ciasto podam w trzech wariantach:
- pierwszy wariant z zeszytu mojej Mamy o nazwie "sękacz", jest to najuboższa wersja składająca się jedynie z trzech warstw ciasta i warstwy bezy, którą wzbogaciłam dodając w czasie ubijania kisiel
w proszku. Otrzymałam w ten sposób kolorową i bardziej zwartą konsystencję tej warstwy.
w proszku. Otrzymałam w ten sposób kolorową i bardziej zwartą konsystencję tej warstwy.
- drugi wariant, znacznie bogatszy, bo z dodatkiem dżemu lub konfitury z czarnej porzeczki, przepis na ten rodzaj pleśniaka przeczytałam w Poradniku Domowym z tego roku.
- trzeci wariant, w którym oprócz konfitur z czarnej porzeczki znajdują się jabłka, orzechy włoskie
i rodzynki, przepis ten również pochodzi z Poradnika Domowego z 2012 roku.
i rodzynki, przepis ten również pochodzi z Poradnika Domowego z 2012 roku.
To smaczne ciasto w różnych regionach Polski różnie jest nazywane, ja spotkałam się z trzema nazwami: sękacz, pleśniak i skubaniec.
Sękacz Mamy
60 dkg mąki
6 żółtek
1 1/2 kostki palmy
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo
2 łyżki kakao
białko z 6 jaj
1 1/2 szklanki cukru
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na 3 części, do jednej części dodać 2 łyżki kakao.
Przygotowane 3 części ciasta wstawić do lodówki na min. 4 godziny (ja wkładam ciasto do zamrażarki).
Na wysmarowaną margaryną blaszkę zetrzeć na tarce 1 część jasnego ciasta, na tą warstwę zetrzeć ciasto z dodatkiem kakao, następnie nałożyć pianę z białek, którą ubijamy z 1 1/2 szklanki cukru i dodatkiem jednego opakowania kisielu w proszku. Ostatnia warstwa to starta na tarce trzecia część ciast. Foremkę umieścić w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C i piec przez około godzinę.
Wystudzone ciasto polukrować polewą czekoladową.
Pleśniak I
40dkg maki
20 dkg masła
25 dkg cukru
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
2 łyżki kakao
łyżeczka mąki ziemniaczanej
konfitura z czarnej porzeczki
Mąkę posiekać z masłem, rozkruszyć w palcach. Dodać 10 dkg cukru, proszek do pieczenia i żółtka. Zagnieść ciasto, podzielić je na 3 części, Jedną wyrobić z kakao, wszystkie schłodzić.
Jedną część rozwałkować, wyłożyć nią dno niedużej formy. Przykryć konfiturą, posypać startym ciastem kakaowym. Białka ubić z pozostałym cukrem, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Pianę wyłożyć na ciasto kakaowe. Całość posypać ostatnią częścią startego ciasta. Piec godzinę w180°C.
Pleśniak II
50 dkg maki
25 dkg masła lub margaryny
szklanka cukru pudru
cukier wanilinowy
2 łyżki kakao
5 jajek
1 1/2 kg jabłek
4-5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki
1-2 łyżki gęstej śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo
10 dkg posiekanych orzechów
5 dkg rodzynek
2 łyżki budyniu waniliowego
łyżeczka cynamonu
Z mąki, masła, żółtek oraz cukru waniliowego i śmietany zagnieć ciasto, podziel na 3 części, do jednej dodaj kakao, owiń 2 części w folię i schowaj w zamrażalniku.
Pozostawioną częścią ciasta wylep wysmarowaną margaryną foremkę, odstaw ją w chłodne miejsce.
Przygotuj jabłka, zetrzyj je na tarce i odparuj, wymieszaj je z cynamonem i rodzynkami.
Na powierzchni ciasta w foremce rozsmaruj konfiturę z czarnej porzeczki, posyp ją posiekanymi orzechami a na wierzchu połóż przygotowane jabłka. Przygotuj pianę z białek z dodatkiem cukru i proszku budyniowego.
Na powierzchnię jabłek zetrzyj część ciasta z dodatkiem kakao, następnie delikatnie rozłóż ubitą pianę z białek a na samej górze połóż potartą trzecią część ciasta.
Foremkę wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, piec około 1 godziny - ciasto gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz