czwartek, 8 stycznia 2015

Ciasta i ciasteczka - ciasto biszkoptowe

Kolejne ciasto jakie możemy wykorzystać jako bazę to ciasto biszkoptowe, posłuży nam ono do przygotowania ciast z owocami które jako pierwsze trafiają na nasze stoły, mam tu na myśli: truskawki, porzeczki, rabarbar.....

Ciasto biszkoptowe

Do przygotowania ciasta potrzeba:

2 szklanki mąki
1 szklankę cukru
4 jajka
125 g margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku, łyżce cukru i łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać roztopioną margarynę.
Ciasto wylać do foremki (może być keksówka lub tortownica) wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch ciasta możemy położyć sezonowe owoce np. truskawki, rabarbar, możemy też poukładać ósemki jabłek.
Ponieważ ciasto ma konsystencję gęstej śmietany owoce podczas pieczenia wpadną w głąb ciasta. 

Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego do 120°C i piekarnika i piec do uzyskania złotego koloru tj. ~ 30 minut (ciasto musi odstawać od foremki).
Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem – ciasto jest lekkie i wilgotne chętnie zjadane przez domowników.

Ciasto takie możemy przygotować również w wersji bez tłuszczu, ja ciasto biszkoptowe bez dodatku tłuszczu robię z cząstkami jabłek, najlepiej antonówek.

Biszkopt z owocami i galaretką

Ciasto biszkoptowe wg podanego powyżej przepisu możemy wykorzystać jako podkład do ciasta z owocami i galaretką.
W tym celu przygotowane ciasto należy umieścić w wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremce i upiec na jasnozłoty kolor (temp. pieczenia ~ 120°C, czas 30 minut). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystudzenia. 

W między czasie przygotowujemy:

~ 70 dkg owoców (truskawki, brzoskwinie, itp) lub puszkę owoców w syropie
1 opakowanie galaretki (kolorze kontrastującym z owocami)
1 słoiczek dżemu niskosłodzonego lub w przypadku wersji "na bogato" śmietankę "Śnieżkę" i odpowiednią ilość mleka do jej przyrządzenia (ilość podana na opakowaniu).
Owoce (mogą to być owoce sezonowe takie jak np. truskawki, brzoskwinie lub odsączone owoce z puszki).
Sezonowe owoce należy umyć, odsączyć i jeżeli jest taka potrzeba  pokroić na mniejsze kawałki, podobnie postąpić z owocami z puszki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu (możemy użyć trochę mniej wody do rozmieszania galaretki) i pozostawić do stężenia.
Wystudzony biszkopt posmarować dżemem lub w wersji " na bogato" przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu śmietanką, na całej powierzchni ciasta ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką (jedyna trudność polega na wyczuciu momentu tężenia galaretki ale cóż "praktyka czyni mistrza").

Biszkopt z owocami i galaretką to ciasto, którym podejmuje nas moja kuzynka Ewa. Odwiedzamy ją co roku pod koniec czerwca albo na początku lipca, w okresie kiedy można jeszcze kupić truskawki. Ewa przygotowuje ciasto z truskawkami i galaretką, którym zajadamy się na wolnym powietrzu w ich pięknym ogrodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz