Na początek przepis na sypaną szarlotkę, przepis ten dostałam od mojej bratowej Ilony, jest to nietypowa szarlotka, bardzo łatwa do wykonania i bardzo smaczna.
Składniki:
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
mały proszek do pieczenia
1 kg jabłek
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
1/2 kostki masła lub margaryny
Składniki sypkie wymieszać w miseczce, jabłka zetrzeć na tarce, dodać cukier i cukier waniliowy.
Do wysmarowanej tortownicy wsypać 1/3 mieszaniny składników sypkich, położyć połowę przygotowanych jabłek i posypać następną warstwą mieszaniny itd., ostatnia warstwa to mieszanina suchych składników. Na ostatnią warstwę kładziemy wiórki masła, pieczemy w temperaturze 200°C przez około 40-45 minut.
Masło topiąc się przenika przez pozostałe składniki łączą je i tworzy na górnej warstwie ciasta chrupiąca skórkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz