piątek, 23 stycznia 2015

Ciasta różne - sypana szarlotka

Na początek przepis na sypaną szarlotkę, przepis ten dostałam od mojej bratowej Ilony, jest to nietypowa szarlotka, bardzo łatwa do wykonania i bardzo smaczna.

Składniki:

1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
mały proszek do pieczenia

1 kg jabłek
3  łyżki cukru
cukier waniliowy
1/2 kostki masła lub margaryny

Składniki sypkie wymieszać w miseczce, jabłka zetrzeć na tarce, dodać cukier i cukier waniliowy.
Do wysmarowanej tortownicy wsypać 1/3 mieszaniny składników sypkich, położyć połowę przygotowanych jabłek i posypać następną warstwą  mieszaniny itd., ostatnia warstwa to mieszanina suchych składników. Na ostatnią warstwę kładziemy wiórki masła, pieczemy w temperaturze 200°C przez około 40-45 minut.

Masło topiąc się przenika przez pozostałe składniki łączą je i tworzy na górnej warstwie ciasta chrupiąca skórkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz