Obok chrustów i smażonych ciastek z wykorzystaniem foremek o różnych kształtach w okresie karnawału smażyło się w moim rodzinnym domu pączki.
Pamiętam, poustawiane na desce do prasowania okrągłe kule z drożdżowego ciasta, we wnętrzu których znajdowało się serce z marmolady. Odstawione do wyrośnięcia czekały na smażenie.
Przyznaję, że nie robiłam i pewnie nie zrobię pączków domowej roboty ale w zamian za to proponuję łatwe do wykonania pączki na bazie serka homogenizowanego albo takie jakie robiła moja Babcia podobne w smaku do pączków angielskich z tą różnicą, że pączki angielskie są w kształcie krążków, a Babcine były kładzione łyżeczką.
Pączki z serka homo
25 dkg serka homogenizowanego
cukier waniliowy
3 całe jajka
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, w rondelku rozgrzać tłuszcz (może być olej, smalec, ceres) przy pomocy małej łyżeczki kłaść niewielkie porcje, smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
Uwaga: łyżeczkę każdorazowo należy zamoczyć w gorącym tłuszczu.
Kładzione pączki mojej Babci (Krapfy)
Składniki :
1 szklanka wody
1/3 kostki masła
1 szklanka mąki
3 jajka
Wodę należy zagotować w garnku i rozpuścić w niej masło, odstawić z ognia dodać mąkę i mieszać energicznie aż masa będzie jednolita. Masę odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie w rondelku topimy tłuszcz (moja Babcia te pączki smażyła na oleju).
Do wystudzonej masy dodajemy jajka i mieszamy. Łyżeczką nabieramy niewielkie porcje ciasta i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Pudrujemy cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Babcia na takie pączki mówiła " krapfy", pewnie od niemieckiej nazwy pączków (die Krapfen l.m. pączki).
Źródła historyczne podają, że XIII wieku pączki zaczęto wypiekać w kuchniach klasztornych w ostatnich dniach karnawału, aby nabrać sił przed Wielkim Postem. Według innych źródeł pączek, jakiego znamy dzisiaj, po raz pierwszy został usmażony w Wiedniu w 1683 roku, przez niejaką Cecylię Krapf, żonę piekarza, której to pączki mają zawdzięczać swoją niemiecką nazwę – Krapfen.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz