Nowy Rok - przemyślane postanowienia noworoczne podjęte, rozpoczynamy ich realizację a ja wracam do rozpoczętego po świętach cyklu postów, który zatytułowałam "Ciasta i ciasteczka".
W postach tych podałam przepis na półkruche ciasto, które można zastosować jako bazę np. dla serniczka, szarlotki, i wielu innych ciast z owocami, musami owocowymi a nawet dla masy makowej.
W postach tych podałam przepis na półkruche ciasto, które można zastosować jako bazę np. dla serniczka, szarlotki, i wielu innych ciast z owocami, musami owocowymi a nawet dla masy makowej.
Do pełnego zobrazowania zastosowania przepisu na ciasto półkruche proponuję:
Placek ze śliwkami
Ciasto półkruche (przygotowane tradycyjnie wg naszego przepisu) umieszczamy w lodówce na około 30 minut, 1kg śliwek najlepiej węgierek (mogą być inne ale należy pamiętać aby nie były zbyt soczyste) umyć i przekroić na pół usuwając pestki.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i umieścić w foremce wysmarowanej margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki ułożyć ciasno na powierzchni ciasta koniecznie skórką na dół (w przeciwnym razie ciasto będzie mokre od śliwkowego soku), przykryć drugą warstwą ciasta lub przygotować kruszonkę, którą posypiemy ułożone na cieście śliwki - co kto woli.
Piec przez ~ 30 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku – pyszne, kwaskowe ciasto którym możemy zajadać się jesienią.
Kruszonkę do ciasta ze śliwkami robię z dodatkiem migdałowych płatków, poprawia to jej smak oraz wydobywa smak śliwki węgierki – polecam.
Z podanych przykładów wynika, że półkruche ciasto może mieć zastosowanie jako baza do przygotowania domowych wypieków reszta już zależy od Pani domu i jej inwencji, należy tylko zapamiętać proporcje:
Ciasto półkruche (przygotowane tradycyjnie wg naszego przepisu) umieszczamy w lodówce na około 30 minut, 1kg śliwek najlepiej węgierek (mogą być inne ale należy pamiętać aby nie były zbyt soczyste) umyć i przekroić na pół usuwając pestki.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i umieścić w foremce wysmarowanej margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki ułożyć ciasno na powierzchni ciasta koniecznie skórką na dół (w przeciwnym razie ciasto będzie mokre od śliwkowego soku), przykryć drugą warstwą ciasta lub przygotować kruszonkę, którą posypiemy ułożone na cieście śliwki - co kto woli.
Piec przez ~ 30 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku – pyszne, kwaskowe ciasto którym możemy zajadać się jesienią.
Kruszonkę do ciasta ze śliwkami robię z dodatkiem migdałowych płatków, poprawia to jej smak oraz wydobywa smak śliwki węgierki – polecam.
Z podanych przykładów wynika, że półkruche ciasto może mieć zastosowanie jako baza do przygotowania domowych wypieków reszta już zależy od Pani domu i jej inwencji, należy tylko zapamiętać proporcje:
100g mąki
1 żółtko
50 g margaryny
1 łyżka gęstej śmietany (18%)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
To wszystko, na pewno się uda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz