Przepis ten pochodzi z zeszytu z przepisami mojej Mamy, ja osobiście tego nigdy nie robiłam ale myślę, że warto spróbować.
Krążki z cukinii a la ananas
I wersja
2,5 kg cukinii obrać i pokroić w plastry 1 cm grubości, wydrążyć środki aby utworzyły się krążki.
Ugotować:
syrop 1/2 kg cukru
1/2 l wody
1/4 l octu ( może być mniej)
kilka goździków
Krążki z cukinii wrzucać partiami i gotować do miękkości, przełożyć do słoików i zalać pozostałym z gotowania syropem. Pasteryzować 5-10 min.
Jeśli do syropu dodamy słoik kompotu ananasowego - intensywny zapach tego tropikalnego owocu udzieli się cukinii.
II wersja
1kg cukru zagotować ze szklanką wody i kwaskiem cytrynowym, wanilią i kilkoma goździkami. W roztworze (jeśli za gęsty - dodać wody) ugotować obraną cukinię, przełożyć do słoików - pasteryzować.
Cukinia a la ananas jest doskonałym dodatkiem do ciast, tortów, galaretek i innych deserów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz