Wracamy do tematu ciast i ciasteczek, tym razem chciałam zaproponować bardzo proste do wykonania ciasta, nie wymagają one ani specjalnych umiejętności ani wyszukanych składników, są to:
Babka z marmolady
30 dkg marmolady wieloowocowej
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1/3 kostki margaryny
3 jajka
3 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 kopiaste łyżki kakao
Marmoladę, cukier, margarynę utrzeć przy pomocy miksera, ucierając dodać jajka, następnie małymi porcjami dodawać mąkę wymieszaną z sodą i kakao oraz mleko.
Całość umieścić w foremce do pieczenia babki, uprzednio wysmarowanej masłem lub margaryną, piec w średnio nagrzanym piekarniku do czasu aż babka wyrośnie i pęknie. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
Przepis na tą babkę znalazłam w starym zeszycie z przepisami mojej Mamy, nie wiem od kogo Mama dostała ten przepis ale pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem jadaliśmy to ciasto w niedzielę na podwieczorek.
Ciasto cynamonowo - jabłkowe
Do przygotowania ciasta potrzeba:
4 jajka
1 szklankę cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczkę sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
4 średnie jabłka
2/3 szklanki oleju
10 dkg posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich
5 dkg płatków migdałowych
Jajka należy ubić mikserem ze szklanką cukru, sypkie składniki połączyć i dodawać powoli w dalszym ciągu miksując na wolnych obrotach. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do zmiksowanej masy, delikatnie wymieszać, dolać olej i wsypać potarte orzechy oraz płatki migdałowe. Ciasto przełożyć do foremki, piec w temperaturze 180°C około godziny. Po wystudzeniu pięknie pachnące cynamonem ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Ciasto cynamonowo - jabłkowe, co prawda nie ma w swoim składzie kakao ale jest smaczne, pachnące i doskonale nadaje się do zimowej herbatki.
Babka z marmolady
30 dkg marmolady wieloowocowej
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1/3 kostki margaryny
3 jajka
3 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 kopiaste łyżki kakao
Marmoladę, cukier, margarynę utrzeć przy pomocy miksera, ucierając dodać jajka, następnie małymi porcjami dodawać mąkę wymieszaną z sodą i kakao oraz mleko.
Całość umieścić w foremce do pieczenia babki, uprzednio wysmarowanej masłem lub margaryną, piec w średnio nagrzanym piekarniku do czasu aż babka wyrośnie i pęknie. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
Przepis na tą babkę znalazłam w starym zeszycie z przepisami mojej Mamy, nie wiem od kogo Mama dostała ten przepis ale pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem jadaliśmy to ciasto w niedzielę na podwieczorek.
Ciasto cynamonowo - jabłkowe
Do przygotowania ciasta potrzeba:
4 jajka
1 szklankę cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczkę sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
4 średnie jabłka
2/3 szklanki oleju
10 dkg posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich
5 dkg płatków migdałowych
Jajka należy ubić mikserem ze szklanką cukru, sypkie składniki połączyć i dodawać powoli w dalszym ciągu miksując na wolnych obrotach. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do zmiksowanej masy, delikatnie wymieszać, dolać olej i wsypać potarte orzechy oraz płatki migdałowe. Ciasto przełożyć do foremki, piec w temperaturze 180°C około godziny. Po wystudzeniu pięknie pachnące cynamonem ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Ciasto cynamonowo - jabłkowe, co prawda nie ma w swoim składzie kakao ale jest smaczne, pachnące i doskonale nadaje się do zimowej herbatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz