Na mojej posesji rośnie gruszka, stare drzewo, które owocuje obficie mniej więcej co drugi rok. Zdarzają się takie lata, w których rozdajemy gruszki sąsiadom.
Gruszki są smacznym ale niezbyt trwałym owocem, oczywiście przygotowuję z nich kompot. Aby urozmaicić smak kompotu do jednych słoików dodaję kilka goździków a do innych łyżeczkę octu.
Trzy lata temu postanowiłam spróbować upiec ciasto z gruszkami, poczytałam, poszperałam i znalazłam przepis na ciasto z gruszkami z dodatkiem imbiru.
Okazało się, że gruszki z mojego drzewa doskonale się na takie ciasto nadają (nie mogą być zbyt soczyste, bo ciasto było by za mokre).
Składniki ciasta:
180 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
200 g masła
175 g cukru
1 łyżka imbiru (ja użyłam imbiru mielonego)
3 jajka
3 gruszki
Jajka, cukier i 175 g masła ubić mikserem na puszystą masę, ubijając dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i gotowe ciasto przełożyć do torownicy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Gruszki obrać i pokroić w cienkie plastry, położyć je na wierzch ciasta, całość posypać niewielką ilością cukru i wiórkami pozostałego masła.
Piec w temp 180°C około 30 minut.
Ciasto jest bardzo smaczne, cukier i masło tworzą na jego powierzchni chrupiącą warstewkę, a imbir nadaje właściwego charakteru - polecam.
Nie była bym sobą, gdybym troszkę tego przepisu nie zmodyfikowała i tak:
- do posypania gruszek położonych na cieście używam cukru kandyzowanego,
- przed włożeniem do piekarnika posypuję dodatkowo gruszki imbirem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz