czwartek, 29 stycznia 2015

Ciastka na karnawał cz.1

Karnawał, zapusty – okres zimowych balów, maskarad, pochodów i zabaw. Rozpoczyna się najczęściej w dniu Trzech Króli, a kończy we wtorek przed Środą Popielcową, która oznacza początek wielkiego postu i oczekiwania na Wielkanoc.

Cały czas podaję przepisy na różnego rodzaju ciastka, a przecież mamy karnawał, wypadało by wspomnieć o ciastkach jadanych w tym czasie.

W moim rodzinnym domu w czasie karnawału smażyliśmy faworki nazywane u nas chrustami. Mama przygotowywała ciasto, które Tata wyrabiał uderzając w nie wałkiem przez około 10 minut, następnie Mama odkrawała z wyrobionego ciasta nieduże kawałki (resztę przykrywała lnianą ściereczką żeby nie wyschło) i wałkowała bardzo cieniutko. Kolejna czynność należała do Taty, kroił paski o wymiarach 3x10 cm, nacinał na środku a my z Mamą przewlekałyśmy jeden z końców paseczka przez nacięcie. Tata w tym czasie rozgrzewał w rondelku ceres i przystępował do smażenia, usmażone na złoty kolor chrusty wyjmował z rondelka na talerz z którego Mama je  zdejmowała, kładła na tacy, a ja posypywałam je cukrem pudrem.
Powstawała cała sterta złocistych chrustów przykrytych biała kołderką cukru pudru.

Staram się kultywować tą tradycję, kiedy z mężem smażymy chrusty, jeżeli to tylko możliwe angażujemy  w to naszych dorosłych już synów - fajna zabawa.

Faworki

50 dkg mąki
3 dkg masła
6 żółtek
3 łyżki śmietany
łyżka spirytusu lub octu
50 dkg smalcu do smażenia (Mama używała ceresu)
cukier puder do posypania


Z takich właśnie proporcji moja Mama przygotowywała ciasto na faworki i z takich ja je przygotowuję.

Kiedy moi synowie byli jeszcze małymi chłopcami widzieliśmy na targowisku pokaz smażenia ciasteczek o kształtach motyli, gwiazdek... były to odlewy o różnych kształtach zamocowane na stalowym pręciku, które zanurzone do połowy wysokości w cieście smażono w gorącym tłuszczu.
Kupiliśmy takie foremki, ciasto z którego robi się takie smażone ciasteczka przypomina ciasto naleśnikowe, przepis dostaliśmy przy zakupie foremek.

Smażone ciasteczka

2 duże jajka
11 łyżeczki cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
olej lub malec do smażenia
cukier puder, do oprószenia

Ciasteczka smaczne, należy tylko pamiętać aby nie zanurzać foremek zbyt głęboko w cieście, bo potem trudno wyjąć foremkę.
I jeszcze jedna rada, foremki przed zanurzeniem w cieście należy rozgrzać w rondelku z roztopionym tłuszczem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz