poniedziałek, 2 lutego 2015

Baby, babki, babeczki - babka marmurkowa

Bardzo miło spędziłam wczorajsze popołudnie w towarzystwie koleżanek, wizyta których sprawiła mi ogromną przyjemność.
Mam nadzieję, że one również miło spędziły czas.
Jednym z tematów spotkania był oczywiście blog i przepisy, a wśród nich przepisy na babki ( z zakalcem... ha, ha, ha).

Postaram się zaproponować kilka przepisów na babki ale nie gwarantuję że wyjdą idealnie ( w moim wydaniu rzadko się zdarza że wychodzą bez zakalca).

Babka marmurkowa

Składniki:

220 g cukru
125 g masła
125 g margaryny
5 jaj
1 opakowanie cukru waniliowego
170 g mąki pszennej
80 g maki ziemniaczanej
20 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka pomarańczowa 
cukier puder do dekoracji

Cukier, cukier waniliowy, masło i margarynę delikatnie podgrzać i ubić razem na kremową masę. Następnie ciągle ubijając, powoli dodawać jajka. Do otrzymanej masy wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto rozdzielić na 2 części. Do pierwszej dodajemy kakao, a do drugiej skórkę z pomarańczy.

Foremkę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wlewać na przemian warstwami. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz