wtorek, 13 stycznia 2015

Ciasta z dodatkiem kakao - serniczek na zimno

Serniczek na zimno wg przepisu Wandzi

Wandzia to moja starsza koleżanka, którą poznałam  podejmując pracę po ukończeniu edukacji. Przez kilka lat pracowałyśmy razem i muszę przyznać, że często korzystałam z jej rad i przepisów kulinarnych.
Po przejściu Wandzi na emeryturę kontakt się urwał, dopiero w ubiegłym roku, kiedy i ja przeszłam na emeryturę postanowiłam odnowić kontakt z Wandzią . Odwiedziłam  ją sprawiając jej swoja wizytą ogromną radość.

Do przygotowania serniczka na zimno potrzeba:

4 serki homogenizowane o smaku waniliowym
1,5 – 2  szklanki cukru ( wg. uznania)
2 całe jajka i 4 żółtka
1 masło roślinne ( 250 g )
6 łyżeczek żelatyny ( żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody)
3 galaretki
Kakao (wg uznania)
Owoce sezonowe lub mrożone

Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawić do stężenia.

W tym czasie:
Żółtka w  ilości 6 sztuk ( białko z 2 jajek ubić na sztywną pianę) utrzeć  z cukrem na puszystą masę dodając partiami masło i serki homogenizowane, następnie należy dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę i ubitą pianę z 2 białek –delikatnie wymieszać.
Masę podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao.
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową, do tortownicy przełożyć pierwszą część przygotowanej masy, wyrównać powierzchnię i nałożyć owoce, zalać połową tężejącej galaretki i odstawić do lodówki aby galaretka stężała do końca. Po wyjęciu z lodówki na warstwie galaretki położyć drugą część masy i znowu ułożyć owoce (owoce  można zastąpić bakaliami), zalać pozostałą galaretką i odstawić do lodówki (najlepiej do następnego dnia).
Serniczek na zimno gotowy – pyszny deser szczególnie na ciepłe dni.

Przepis na serniczek odrobinę zmodyfikowałam wykładając dno tortownicy biszkoptami – polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz