poniedziałek, 12 stycznia 2015

Ciasta z dodatkiem kakao - serniczek pani Heleny

Wśród ciast z dodatkiem kakao umieściłam również Serniczek Pani Heleny, to ciasto proponowałam w postach o tematyce świątecznej ale uważam, że warto o nim ponownie wspomnieć.

Kakaowy serniczek Pani Heleny

Składniki ciasta :
40 dkg mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 duże łyżki kakao
1 żółtko
20 dkg margaryny
2 duże łyżki śmietany
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, margarynę, cukier, żółtko i śmietanę utrzeć na puszystą masę. Do utartej masy dodać wymieszane sypkie składniki i zagnieść ciasto. Ciasto umieścić na co najmniej 2 godziny w lodówce (ja przed włożeniem do lodówki dzielę ciasto  na dwie części i pakuję do woreczków śniadaniowych).
W tym czasie należy przygotować masę serową :
1 kg białego sera
25 dkg cukru
1/2 kostki margaryny
4 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej




Cukier, żółtka i margarynę utrzeć na puszystą masę, ser przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa i dodawać nie przerywając ucierania  do masy. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ubitą na sztywno pianę z białek – delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, można dodać rodzynki.
Wyjąć jedną część ciasta z lodówki, zetrzeć na tarce do warzyw i wsypać do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki równo rozprowadzając ciasto na całej powierzchni, następnie nałożyć masę serową, wygładzić ją i posypać drugą częścią ciasta z lodówki również startą na tarce.
Ciasto w foremce umieścić w piekarniku nagrzanym do temp. 120 °C i piec przez min. 45 minut.

Przepis na serniczek jest w naszej rodzinie od bardzo dawna, może nawet od 50 lat, piekła go moja Babcia, Mama, piekę i ja, jest smaczny i ładnie wygląda, kakaowe ciasto i biały ser. Babcia dostała ten przepis od swojej znajomej pani Heleny, do dziś dnia zachowałam oryginał tego przepisu napisany ołówkiem na kartce z zeszytu w kratkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz