poniedziałek, 26 stycznia 2015

Ciasta różne - szarlotka Babci

Kolejna nietypowa szarlotka - przepis pochodzi z kalendarza "zdzieraka", niestety nie wiem z którego roku.
Karteczki z przepisami z kalendarzy " zdzieraków" zbierała  moja Babcia, jest wśród nich kilka ciekawych propozycji.
Jedną z nich jest przepis na "Szarlotkę Babci", na którą potrzeba:

20 dkg gotowych biszkoptów
1/2 kg jabłek
20 dkg cukru
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki masła
2 białka
sok z 1/2 cytryny

Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć biszkoptami, zapełniając wolne miejsca pokruszonymi.
Jabłka obrać, pokroić w plastry, odrzucając gniazda nasienne, włożyć do rondla, dodać masło, połowę cukru, cukier waniliowy i dusić ok. 5 minut.
Podduszone jabłka wyłożyć równa warstwą na biszkopty. Z białek ubić sztywną pianę i nadal ubijając, dodawać stopniowo resztę cukru i sok z cytryny.
Wyłożyć pianę na jabłka, równo rozprowadzić, wstawić do letniego piekarnika i piec, aż piana nabierze jasnozłotego koloru. Przestudzony torcik kroić ostrym nożem.

Porcja na małą tortownicę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz