piątek, 30 stycznia 2015

A może Adwokat na święta?

Cieszymy się karnawałem, jednak ten czas szybko minie, ani się spostrzeżemy  jak trzeba będzie rozpocząć przygotowania do Świąt Wielkanocnych.

Chciałabym czas przygotowań do zbliżających się świat nieco  wyprzedzić, proponują sprawdzony przepis na likier jajeczny - Adwokat.

Święta Wielkanocne to oczywiście czas spotkań rodzinnych, w czasie których przyjemnie będzie poczęstować najbliższych kieliszeczkiem  własnej roboty adwokatu.
Przepis, który chcę zaproponować pochodzi z Wielkiej Księgi Nalewek, przepis jest przez nas sprawdzony, adwokata robimy przynajmniej dwa razy w roku (święta), a czasem nawet częściej np. w prezencie dla naszych znajomych i przyjaciół.
Próbowaliśmy różnych przepisów, dopiero kiedy mąż dostał w prezencie od naszego starszego syna  Wielką Księgę Nalewek, trafiliśmy na przepis który spełnił nasze oczekiwania, ma odpowiednią moc, konsystencję, a co najważniejsze nie rozwarstwia się.

Do przygotowania 4 półlitrowych butelek adwokata potrzeba:
1 litr mleka
12 żółtek
80 dkg cukru
laska wanilii
1/2 litra spirytusu


Z 1 litra mleka odlać do naczynia cztery łyżki stołowe,  wbić 12 żółtek i dobrze roztrzepać. Do pozostałego mleka wsypać 80 dkg cukru, laskę wanilii. Zagotować, cały czas mieszając gotować przez 10 minut. Odstawić z ognia i wlać żółtka zmieszane z mlekiem oczywiście ciągle mieszając. Postawić na ogniu i doprowadzić prawie do wrzenia (nie gotować). Przecedzić przez sitko i ostudzić. Do zimnej masy wlać bardzo powoli 1/2 litra spirytusu cały czas mieszając (tak jakbyśmy robili majonez). Rozlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce minimum na dwa tygodnie. 
Polecam


Według Wikipedii
Advocaat [wym. adwokat] – holenderski likier o dużej gęstości, pierwotnie opatentowany przez firmę Bols. Trunek został wynaleziony przez Holendra Eugena Verpoortena w Heinsbergu (dzisiejsza Nadrenia Północna-Westfalia). Produkowany z brandy o niskiej mocy (15-25%), cukru, żółtek jaj, śmietany oraz aromatu waniliowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz