8-go listopada 1995 roku na kartce z kalendarza "zdzieraka" umieszczony został przepis na "Strudel z jabłkami".
Ponieważ post zatytułowany "Ciasta różne" rozpoczęłam od ciast z jabłkami, pozwolę sobie przytoczyć przepis na strudel.
Strudel z jabłkami
Ciasto:
1 szklanka mąki
2 jajka
15 dkg margaryny
1 łyżka octu
1 łyżka cukru pudru
Nadzienie:
5 dużych jabłek
2 łyżki cukru waniliowego
5 dkg rodzynków
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło, 1 jajo i łyżkę octu. Szybko wyrobić ciasto i odstawić je na 10-15 min.
Podzielić na dwie części i rozwałkować z nich dwa prostokąty. Obrane i starte na grubej tarce jabłka wymieszać z cukrem i rodzynkami, ułożyć na środku prostokątów. Prostokąty zawinąć, brzegi zacisnąć. Następnie ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Wierzch posmarować całym rozmieszanym jajkiem lub białkiem.
Piec w piekarniku na rumiano.
W mojej ocenie przepis bardzo prosty, strudel łatwy do wykonania, postaram się w najbliższym czasie go upiec, mam nadzieję, że będzie dobry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz