sobota, 6 grudnia 2014

Świątecznych słodkości ciąg dalszy

Tym razem chciałam zaproponować na świąteczny stół ciasto cynamonowo - jabłkowe, jest to ciasto z dodatkiem jabłek, orzechów laskowych, płatków migdałowych i cynamonu. Dodatek jabłek sprawia, że ciasto jest lekkie i wilgotne, orzechy i migdały wzbogacają je smakowo a cynamon sprawia, że pięknie pachnie i nadaje mu świątecznego charakteru.

Ciasto cynamonowo - jabłkowe

Do przygotowania ciasta potrzeba:
4 jajka
1 szklankę cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczkę sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
4 średnie jabłka
2/3 szklanki oleju
10 dkg posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich
5 dkg płatków migdałowych

Jajka należy ubić mikserem ze szklanką cukru, sypkie składniki połączyć i dodawać powoli w dalszym ciągu miksując na wolnych obrotach. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do zmiksowanej masy, delikatnie wymieszać, dolać olej i wsypać potarte orzechy oraz płatki migdałowe. Ciasto przełożyć do foremki, piec w temperaturze 180 °C około godziny. Po wystudzeniu pięknie pachnące cynamonem ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Dla miłośników sernika proponuję:

Kakaowy serniczek Pani Heleny

Składniki ciasta :
40 dkg mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 duże łyżki kakao
1 żółtko
20 dkg margaryny
2 duże łyżki śmietany

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, margarynę, cukier, żółtko i śmietanę utrzeć na puszystą masę. Do utartej masy dodać wymieszane sypkie składniki i zagnieść ciasto. Ciasto umieścić na co najmniej 2 godziny w lodówce (ja przed włożeniem do lodówki dzielę ciasto  na dwie części i pakuję do woreczków śniadaniowych).

W tym czasie należy przygotować masę serową :
1 kg białego sera
25 dkg cukru
1/2 kostki margaryny
4 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej



Cukier, żółtka i margarynę utrzeć na puszystą masę, ser przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa i dodawać nie przerywając ucierania  do masy. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ubitą na sztywno pianę z białek – delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, można dodać rodzynki.
Wyjąć jedną część ciasta z lodówki, zetrzeć na tarce do warzyw i wsypać do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki równo rozprowadzając ciasto na całej powierzchni, następnie nałożyć masę serową, wygładzić ją i posypać drugą częścią ciasta z lodówki również startą na tarce.
Ciasto w foremce umieścić w piekarniku nagrzanym do temp. 120 °C i piec przez min. 45 minut.

Przepis na serniczek jest w naszej rodzinie od bardzo dawna, może nawet od 50 lat, piekła go moja Babcia, Mama, piekę i ja, jest smaczny i ładnie wygląda, kakaowe ciasto i biały ser. Babcia dostała ten przepis od swojej znajomej pani Heleny, do dziś dnia zachowałam oryginał tego przepisu napisany ołówkiem na kartce z zeszytu w kratkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz