Po przepisach tematycznie związanych ze świętami Bożego narodzenia postanowiłam rozpocząć cykl przepisów pod tytułem "Ciasta i ciasteczka".
Przepisy na różnego rodzaju słodkie wypieki zaczęłam porządkować i zapisywać trzy lata temu. W moich zapiskach znalazły się przepisy będące w mojej Rodzinie od wielu lat, przepisy podpowiedziane przez sąsiadki, znajome i koleżanki z pracy ale również i takie, które zaciekawiły mnie w trakcie przeglądania czasopism kobiecych.
Rozpoczniemy od bardzo łatwego do zapamiętania przepisu na ciasto półkruche, które może stanowić bazę dla wszelkiego rodzaju mas, sezonowych owoców jak i musów owocowych przygotowanych z myślą o zimowych popołudniach, w które to chętnie na podwieczorek do filiżanki herbaty zjada się kawałek ciasta domowej roboty.
Ciasto półkruche
30 dkg mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
150 g margaryny
3 żółtka
szczypta soli
2 łyżki gęstej śmietany (18%)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
mąkę z proszkiem do pieczenia i margarynę siekamy nożem, uformujemy kopczyk, robimy w nim dołek, do którego wsypujemy cukier, dodajemy żółtka, szczyptę soli oraz śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto (nie wyrabiamy) tak aby składniki połączyły się w jedną całość.
Przygotowane ciasto umieszczamy w chłodnym miejscu na pół godziny (ja wkładam je do woreczka foliowego i umieszczam w lodówce, moja Babcia wkładała je do miseczki wysypanej mąką i zanosiła do spiżarni). Po mniej więcej 30 minutach ciastem wykładamy blaszkę wysmarowaną margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na tak przygotowane ciasto możemy położyć wcześniej przygotowaną masę: serową, makową, sezonowe owoce bądź też musy owocowe.
mąkę z proszkiem do pieczenia i margarynę siekamy nożem, uformujemy kopczyk, robimy w nim dołek, do którego wsypujemy cukier, dodajemy żółtka, szczyptę soli oraz śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto (nie wyrabiamy) tak aby składniki połączyły się w jedną całość.
Przygotowane ciasto umieszczamy w chłodnym miejscu na pół godziny (ja wkładam je do woreczka foliowego i umieszczam w lodówce, moja Babcia wkładała je do miseczki wysypanej mąką i zanosiła do spiżarni). Po mniej więcej 30 minutach ciastem wykładamy blaszkę wysmarowaną margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na tak przygotowane ciasto możemy położyć wcześniej przygotowaną masę: serową, makową, sezonowe owoce bądź też musy owocowe.
Dobrze jest przed nałożeniem owoców lub musu podpiec dolną warstwę ciasta, sprawi to, że po upieczeniu końcowym ciasto będzie od spodu przepieczone.
Jeżeli chcemy przykryć nałożoną masę bądź też owoce warstwą ciasta musimy proporcjonalnie zwiększyć jego ilość, możemy też przygotować kruszonkę, którą nałożymy jako górną warstwę. Ciasto pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 180°C. Czas pieczenia uzależniony jest od nadzienia jakie zastosujemy (w przypadku sera lub maku czas pieczenia jest nieco dłuższy niż w przypadku owoców).
Kruszonkę przygotowuję z:
Jeżeli chcemy przykryć nałożoną masę bądź też owoce warstwą ciasta musimy proporcjonalnie zwiększyć jego ilość, możemy też przygotować kruszonkę, którą nałożymy jako górną warstwę. Ciasto pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 180°C. Czas pieczenia uzależniony jest od nadzienia jakie zastosujemy (w przypadku sera lub maku czas pieczenia jest nieco dłuższy niż w przypadku owoców).
Kruszonkę przygotowuję z:
1/2 kostki masła, 1 szklanki cukru, cukru wanilinowego i mąki pszennej - zagniatam składniki rozkruszając je jednocześnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz