Uzupełnieniem świątecznego obiadu będzie oczywiście duszona czerwona kapusta jaką robiła moja Babcia. Kapustę taką przygotowuję tylko na bardziej uroczyste obiady, ponieważ wymaga ona trochę uwagi (łatwo można ją przypalić).
Do duszonej czerwonej kapusty oprócz oczywiście kapusty potrzeba:
olej rzepakowy
5 goździków
1 winne jabłko
1 łyżka octu
sól, cukier, ewentualnie przyprawa do zup
Czerwoną kapustę należy obrać z górnych liści, przekroić na połowę i drobno poszatkować. Do garnka w którym będziemy dusić kapustę wlewamy niewielką ilość oleju, następnie wkładamy poszatkowaną kapustę, do której dodajemy goździki, obrane ze skórki i pokrojone na cząstki jabłko, łyżkę cukru, łyżkę octu, sól i odrobinę przyprawy do zup. Całość mieszamy, polewamy odrobiną wody będziemy jej dodawać w razie potrzeby) i stawiamy na niewielkim ogniu. Dusimy pod przykryciem aż do miękkości w tym czasie dodane cząstki jabłek całkowicie się rozgotują oddając kapuście słodko winny smak.
Nigdy nie sprawdzałam czasu przygotowania duszonej kapusty, myślę, że około 2 godzin potrzeba na to aby kapusta nabrała odpowiedniego smaku i konsystencji. Na parę minut przed podaniem zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy ewentualny nadmiar cieczy.
Kapusta taka jest doskonałym dodatkiem do kluseczek i duszonego mięsa.
Oczywiście w czasie duszenia kapustę mieszamy i w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody, ilość cukru jaka dodajemy do kapusty zależy od smaku, ja dodaję jej dość sporo.
Moja Babcia przygotowywała również duszoną biała kapustę ale wtedy goździki zastępowała kminkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz