Na moim wigilijnym stole tradycyjnie już pojawiają się dwa rodzaje kapusty: kapusta z grochem i kapusta z grzybami, przygotowuję je w bardzo prosty sposób używając jako omasty oleju słonecznikowego lub oleju rzepakowego z dodatkiem oliwy z oliwek.
Należy jedynie pamiętać o namoczeniu grochu i suszonych grzybów co najmniej na 12 godzin przed przystąpieniem do gotowania.
Kapusta z grochem i kapusta z grzybami
Kapusta
2 kg dobrej kiszonej kapusty umieścić w garnku, opłukać, zalać wodą i gotować (jeżeli jest bardzo kwaśna należy w połowie gotowania odlać wodę uzupełnić świeżą i gotować do miękkości).
Ugotowaną kapustę podzielić na trzy części. Dwie części potrzebne będą do kapusty z grzybami a trzecia część do kapusty z grochem.
Groch
Groch
1/2kg grochu “całego” (najlepiej nie łuskanego) opłukać, zalać zimną wodą i pozostawić do następnego dnia. Kiedy groch napęcznieje wodę należy odlać, groch opłukać pod bieżącą wodą (opłukanie zapobiega wzdęciom) i po zalaniu zimną wodą gotować na wolnym ogniu aż będzie miękki a woda odparuje.
Gotowanie grochu do łatwych nie należy ponieważ groch lubi się przypalać, dlatego należy go gotować na małym ogniu i często mieszać.
Grzyby
Suszone grzyby (najlepiej prawdziwki) namoczyć w wodzie w tym samym dniu co groch.
W następnym dniu namoczone grzyby gotować na wolnym ogniu, kiedy będą miękkie a wywar ciemny i aromatyczny grzyby należy pokroić wg uznania i pozostawić w wywarze (wywar uzyskany z gotowania suszonych grzybów sprawi, że kapusta będzie miała bardziej “grzybowy smak”).
Czas na połączenie przygotowanych składników
Grzyby
Suszone grzyby (najlepiej prawdziwki) namoczyć w wodzie w tym samym dniu co groch.
W następnym dniu namoczone grzyby gotować na wolnym ogniu, kiedy będą miękkie a wywar ciemny i aromatyczny grzyby należy pokroić wg uznania i pozostawić w wywarze (wywar uzyskany z gotowania suszonych grzybów sprawi, że kapusta będzie miała bardziej “grzybowy smak”).
Czas na połączenie przygotowanych składników
Ugotowaną i odsączoną kapustę przesiekać nożem i podzielić na 3 części, 2 części połączyć z pokrojonymi grzybami i powstałym z ich gotowania wywarem, całość wymieszać stawiając garnek na małym ogniu (chodzi o to aby kapusta przeszła smakiem grzybów), przyprawić do smaku (przyprawa do zup, pieprz czarny mielony), dodać drobno pokrojoną cebulę i omastę (ja dodaję oleju, można dodać masło).
Kapusta z grzybami gotowa, przed podaniem podgrzać.
Kapusta z grzybami gotowa, przed podaniem podgrzać.
Pozostała nam jeszcze jedna część ugotowanej kiszonej kapusty, wymieszamy ją z ugotowanym wcześniej grochem i podobnie jak do kapusty z grzybami dodamy przypraw, drobno pokrojoną cebulkę i olej, całość wymieszamy... gotowe.
Kapustę dobrze jest przygotować na dwa dni przed podaniem na stół z
dwóch powodów, po pierwsze lepiej smakuje po "przegryzieniu" się
składników, a po drugie w wigilię mamy wystarczająco dużo roboty...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz