środa, 17 grudnia 2014

Kieszonki drobiowe z pieczarkami

Na świąteczny obiad obok roladek ze schabu i pieczonej karkówki proponuję podać kieszonki z piersi kurczaka z pieczarkami.
Częściej zdarza mi się przyrządzać  takie kieszonki ze schabu ale ponieważ wieprzowinę już mamy w postaci roladek i karczku to kieszonki będą drobiowe.

Kieszonki drobiowe z pieczarkami 

4 pojedyncze  filety z piersi kurczaka
1/2 kg pieczarek
1 średnia cebula
niewielka ilość oleju do podsmażenia pieczarek
sól, pieprz, czosnek
wykałaczki

Filety z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ostrym nożem naciąć tak, aby powstały kieszonki (trzeba bardzo uważać aby nie uszkodzić mięsa). Przygotowane kieszonki posolić i natrzeć zmiażdżonym ząbkiem czosnku, odstawić zawinięte w folię spożywczą na godzinkę do lodówki.
W tym czasie pieczarki obrać i pokroić w niezbyt duże kawałki, posiekać drobno cebulkę i całość podsmażyć do odparowania cieczy, doprawić do smaku solą i pieprzem - farsz ostudzić.
Przygotowanym farszem nadziewać wyjęte z lodówki kieszonki, każdą z nich zamknąć przy pomocy wykałaczki lub zszyć bawełnianą nitką.

Teraz możemy postąpić na dwa sposoby:
  1. kieszonki nadziane farszem obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce, smażyć na oleju (najlepiej rzepakowym), po usmażeniu usunąć wykałaczkę lub bawełniana nitkę, podawać z ziemniaczkami i surówką
  2. kieszonki obtoczyć w mące i podsmażyć króciutko z obydwu stron na oleju, przełożyć je do rękawa foliowego i piec w piekarniku przez około 30 minut, po tym czasie rozciąć rękaw  i piec jeszcze ~ 10 minut, po upływie tego czasu mięso wyjąć z piekarnika, usunąć wykałaczki lub bawełnianą nitkę - tak przygotowane kieszonki możemy podawać z sosem pieczarkowym wykorzystując jako bazę sos powstały z pieczenia kieszonek.
Jeżeli filety są bardzo duże możemy przed podaniem przeciąć je  na połowę - smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz