poniedziałek, 15 grudnia 2014

Karkówka

Karkówka zwana u mnie w domu "karczkiem" dość często jest podawana na obiad, podaję ją w formie pieczeni a czasem panierowaną jak kotlety schabowe. Na świąteczny obiad podam ją upieczoną w rękawie do pieczenia, mam nadzieję, że się uda, że będzie mięciutka i soczysta.

Marynowany karczek

Kilogram karczku wieprzowego umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posmarować niewielką ilością oleju, następnie natrzeć ziołami, ja to tego celu zastosuję gotową marynatę do karkówki (gotowe marynaty mają odpowiednio dobrane zioła, które nadają mięsu odpowiedni smak). Przygotowane mięso umieścić w rękawie do pieczenia i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc aby mięso przeszło smakami marynaty.
W następnym dniu mięso w rękawie do pieczenia ułożyć w naczyniu żaroodpornym i umieścić w piekarniku nastawionym na 180°C. Piec przez około 2 godziny, po tym czasie proponuję naciąć od góry rękaw do pieczenia i pozostawić mięso jeszcze ~ 30 minut w piekarniku aby karczek odrobinę się zrumienił.
Tak przygotowane mięso możemy podać na ciepło jak również na zimno np. z gruzińską pastą pomidorową.

Proszę uważać przy nacinaniu rękawa do pieczenia, chodzi o to aby nie poparzyć się uchodzącą z niego parą, rękaw nacinamy od góry po to by sos, który powstał podczas pieczenia mięsa pozostał w rękawie.

Dla uzupełnienia informacji na temat podania karczku na zimno podaję przepis na pastę gruzińską. Przepis ten podała mi moja koleżanka Gabrysia, z którą pracowałyśmy razem przez wiele lat w jednym dziale.

Oto przepis na tę gruzińską pastę:

5 kg pomidorów
1 kg marchwi
1 kg jabłek, najlepiej antonówki
1 kg papryki czerwonej (koniecznie)
0,5 l oleju
1 szklanka octu
100 g soli 300 g cukru 300 g czosnku
4 ziarenka pieprzu
3 ostre papryczki

Pomidory obrać ze skórki (sparzyć), marchewkę obrać, jabłka również, paprykę oczyścić z nasion. Wszystko przemielić przez maszynkę lub w malakserze. Gotować dwie godziny na wolnym ogniu. Po dwóch godzinach dodać 1/2 l oleju, 1 szklankę octu i gotować dwie godziny. Następnie należy obrać i zmielić 300 g czosnku lub potraktować wyciskaczem.
Do sosu dodać 100 g soli, 300 g cukru, czosnek, 4 ziarenka pieprzu i gotować 30 min. Gorące nalewać do słoików. Nie pasteryzować, odwrócić słoiki dnem do góry aż do wystygnięcia.

1 komentarz:

  1. o zostałam wspomniana :)
    Pasta to ajwar , w tym roku dodałam pasty do bigosu , bo mało przecieru miałam i wyszło super

    OdpowiedzUsuń