W chwili obecnej w każdym markecie można kupić różnego rodzaju
spożywcze elementy dekoracyjne takie jak: pisaki, posypki, perełki czyli
ogólnie mówiąc "cukrinki".
Jeszcze nie tak dawno do dekoracji pierników używano kolorowych lukrów i glazur przygotowywanych na naturalnych składnikach.
Jako ciekawostkę przytoczę przepisy na kolorowe glazury, przepisy
pochodzą z kalendarza " zdzieraka", niestety nie wiem z którego roku.
Glazury
Jest to mieszanina cukru pudru i roztartych w nim dodatków smakowo-kolorystycznych. Biorąc 25 dkg cukru pudru można uzyskać np.:
- cytrynową ( 2 łyżki soku cytryny, 2 łyżki wrzątku, łyżeczka otartej skórki cytryny;
- czekoladową (roztopić tabliczkę czekolady z łyżką rumu lub koniaku, smarować gdy będzie letnia);
- czerwoną (4 łyżki soku wiśniowego lub soku z buraka);
- różową (4 łyżki gorącego soku z czerwonej porzeczki, żurawiny, malin lub truskawek);
- zieloną (2 łyżki dokładnie zmiażdżonego szpinaku, 2 łyżki wrzątku i dowolny aromat - parę kropli);
- żółtą (4 łyżki gorącego soku z marchewki i dowolny aromat);
- kawową (4 łyżki mocnej kawy)
Myślę, że tak przygotowane glazury mogą być stosowane do dekoracji pierników jak również innego rodzaju ciast i ciasteczek.
Hej Halinko , od zaprzyjaźnionych rękodzielniczek , tych które pierniczą , czyli robią pierniki dowiedziałam się , że najlepszy lukier - tali co to można zdobić pierniki w różne wzorki robi się z cukru pudru i białka .Ja nie próbowałam jeszcze ...może kiedyś jak emerytury doczekam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Gabrysia
Ja do dekorowania pierników robię lukier z cukru pudru i soku cytrynowego, nie próbowałam jeszcze tego z białka i cukru pudru (trzeba uchwycić odpowiednią konsystencję), może tym razem spróbuję.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://www.lukrownia.pl/ może znajdziesz coś dla siebie :)
OdpowiedzUsuń