poniedziałek, 8 grudnia 2014

Słodkości ciąg dalszy

Przyszedł czas na pierniczki, możemy je zrobić na dwa sposoby: 
  • pierwszy to taki który wymaga przygotowania ciasta piernikowego na trzy tygodnie przed rozpoczęciem świąt. Ciasto musi przynajmniej przez dwa tygodnie dojrzewać przed pieczeniem a przecież musimy je jeszcze udekorować - stąd trzy tygodnie.
  • drugi to przepis w którym ciasto nie wymaga dojrzewania, czyli możemy zająć się ich przygotowaniem na tydzień przed świętami, zostawiając sobie rezerwę czasową na dekorowanie.

Pierniczki tradycyjne

1 kg mąki
40 dkg miodu
40 dkg cukru
40 dkg masła lub margaryny
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
przyprawa do pierników + płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu


Miód, cukier i masło stopić w rondelku, ostudzić. Składniki sypkie wymieszać i połączyć z płynnymi składnikami (proponuję to wykonać w misce, ponieważ na stolnicy może być problem), na koniec dodać jajka, całość dobrze wyrobić i pozostawić na 14 dni w chłodnym miejscu aby ciasto dojrzało.
Po tym czasie ciasto podzielić na mniejsze części, każdą część cieniutko rozwałkować i wykrawać pierniczki.
Piec w temperaturze ~ 180 °C przez 20 minut.
Pozostaje nam tylko dekorowanie, czyli najprzyjemniejsza część związana z przygotowaniem świątecznych pierników.

Szybkie pierniczki

1 kg mąki
25 dkg miodu
1/2 kg cukru
25 dkg masła lub margaryny
2 łyżki sody oczyszczonej
przyprawa do pierników wzbogacona łyżeczką mielonego czarnego pieprzu


Miód, cukier i masło rozpuścić w rondelku, dodać ~ 100 ml wody, zagotować, odstawić do wystudzenia, sypkie składniki wymieszać i połączyć z miodową masą - zagnieść ciasto.
Przygotowane ciasto włożyć do woreczka foliowego i umieścić na w lodówce aby odpoczęło (ja przygotowuję ciasto po południu w dniu poprzedzającym pieczenie).
Po wyjęciu z lodówki, ciasto podzielić na części, każdą część cieniutko rozwałkować i wykrawać przy pomocy foremek pierniczki. Piec w temperaturze ~ 200 °C przez 10-15 minut.
Po wystudzeniu pierniczki udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz