środa, 10 grudnia 2014

Świąteczny obiad

Od wielu lat, a właściwie od czasu kiedy założyłam własną Rodzinę co roku w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia przygotowuję świąteczny, rodzinny obiad. Z roku na rok ilość osób zasiadających do stołu malała, teraz do świątecznego obiadu zasiada 7 osób.
Obiad składa się oczywiście z dwóch dań i deseru. Pierwsze danie to rosół z makaronem, na drugie danie podam dwa a może nawet trzy rodzaje mięsa, myślę, że będą to roladki ze schabu, karczek wieprzowy i może coś z drobiu np. kieszonki z filetu z kurczaka z pieczarkami. Do tego podam kluseczki,  czerwoną duszoną kapustę  (z jabłkiem i goździkami), a na deser ciasta własnej roboty i nalewki, których autorem jest mój mąż, do wyboru, pigwówka, nalewka z owocu dzikiej róży, nalewka z tarniny a może adwokat własnej roboty?
Mam nadzieję, że będzie przyjemnie i wszystko będzie smakowało.

1 komentarz:

  1. Halinko, mam 1,5 kg zamrożonych owoców z dzikiej róży,chcę to z pożytkiem wykorzystać,proszę więc o przepis na domową nalewkę(od Staszka), spróbuję zrobić. Blog wspaniały, tak trzymać.Pozdrawiam, Andrzej

    OdpowiedzUsuń