Kiedy znudzą się nam kotlety schabowe, możemy przygotować roladki ze schabu, które będziemy dusić w rondelku otrzymując smaczny sos do kluseczek czy ziemniaków.
Roladki ze schabu przygotowuję podobnie jak rolady wołowe, które na Śląsku są bardzo popularne i często podawane przez gospodynie domowe, ja zastępuję wołowinę schabem.
Roladki ze schabu
Do przygotowania roladek ze schabu potrzebujemy:
~ 1,5 kg schabu bez kości
30 dkg wędzonego boczku
30 dkg mocno wędzonej kiełbasy
3 średnie cebule
sól, pieprz, musztarda
kiszony ogórek (opcjonalnie)
nitka bawełniana do obwiązania roladek
nitka bawełniana do obwiązania roladek
Po umyciu i osuszeniu ręcznikiem papierowym schab kroimy na podwójne kotleciki, to znaczy pierwszy plasterek nacinamy do głębokości 2/3, drugi dokrawamy do końca, po rozłożeniu otrzymujemy taki podwójny kotlecik (z 1,5 kg schabu otrzymamy 8-10 podwójnych kotlecików a finalnie roladek).
Kotleciki rozbijamy tłuczkiem do mięsa (proponuję to robić pod folią spożywczą aby nie uszkodzić mięsa) na dość cienkie płaty. Każdy płat mięsa smarujemy musztardą, solimy i pieprzymy, pozostawiamy na ~ 30 minut, w tym czasie cebulę kroimy na piórka, boczek wędzony w małą kostkę a kiełbasę i ogórek kiszony w słupki.
Na każdym przygotowanym wcześniej płacie mięsa kładziemy po kawałku cebuli, 1 łyżeczce pokrojonego boczku, słupku mocno wędzonej kiełbasy i słupku kiszonego ogórka - zwijamy roladki pamiętając o założeniu brzegów mięsa aby zawartość roladek nam nie wypadła. Roladki owijamy dla pewności bawełnianą nitką i układamy w rondelku, w którym wcześniej roztapiamy niewielką ilość margaryny i dodajemy do niego cebulę pozostałą z robienia roladek i czosnek. Roladki jeszcze trochę solimy, pieprzymy i posypujemy słodką papryką.
Dusimy do miękkości, podlewając niewielką ilością wody. Kiedy roladki będą miękkie wyjmujemy je na talerz aby przestygły - odwijamy bawełnianą nitkę. Aromatyczny (dzięki obecności w roladkach boczku, kiełbaski i ogórka) wywar powstały z duszenia mięsa posłuży nam do zrobienia sosu, który odrobinę zagęścimy i doprawimy do smaku.
Roladki gotowe do spożycia umieścimy przed podaniem w przygotowanym sosie, podajemy z ziemniakami purre lub z kluseczkami.
Ciekawostka:
- do każdej roladki dodaję kawałek skórki od chleba, dodawała tą skórkę moja Babcia i maja Mama choć nie robiły roladek ze schabu, robiły tyko rolady wołowe
- należy pamiętać aby do duszonego mięsa dolewać ciepłą nie zimną wodę.
- należy pamiętać aby do duszonego mięsa dolewać ciepłą nie zimną wodę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz