Sernik na półkruchym spodzie
Przygotowujemy ciasto zgodnie z wcześniej podanym przepisem na ciasto półkruche.
Czas w którym ciasto tężeje w lodówce tj. około 30 minut przeznaczamy na przygotowanie masy serowej.
Masa serowa:
1 kg półtłustej krajanki
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny lub masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ser przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puszystą masę, do której stopniowo dodawać po łyżce zmielonego sera i dalej ucierać, pod koniec ucierania dodać ubitą na sztywno pianę z białek, i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką (można dodać rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, płatki migdałów....) - masa serowa przygotowana.
Wykładamy masę serową na ciasto znajdujące się w foremce wysmarowanej margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Na masę serową możemy położyć warstwę ciasta (wtedy przygotowujemy ciasto z 40 dkg mąki dodając pozostałe składniki w proporcjonalnie większych ilościach) lub przygotować z 1/2 kostki masła, 1 szklanki cukru, cukru wanilinowego i mąki pszennej kruszonkę, którą posypujemy naszą masę serową.
Sernik wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na ~ 45 minut - smacznego.
Najsmaczniejsza jest kruszonka przed położeniem na masę serową - taka surowa mieszanina masła cukru i mąki, trudno sobie tego odmówić.
Szarlotka
Podobnie jak w przypadku sernika przygotowujemy naszą bazę tj. ciasto półkruche, które odpoczywa w lodówce dając nam czas na przygotowanie nadzienia z jabłek.
Nadzienie z jabłek:
1,5 kg kwaskowych jabłek
cukier – w zależności od upodobań
cynamon
rodzynki
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, do utartych jabłek dodać cukier, cynamon i rodzynki, umieścić w garnku i przez chwilę podgrzewać aby usunąć nadmiar soku. Jabłka pozostawić do wystudzenia.
Przygotowane wcześniej ciasto odpoczywające w lodówce umieścić w foremce wysmarowanej margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć na parę minut do nagrzanego piekarnika (ciasto podpiekamy po to aby nie było zbyt mokre po upieczeniu po podpieczeniu spodu wyłożyć na ciasto przygotowane wcześniej jabłka na warstwie jabłek możemy położyć przygotowaną w międzyczasie kruszonkę lub paski z ciasta (niewielką ilość ciasta odłożyć, rozwałkować i pociąć na paski o szerokości 1 cm, takimi paskami udekorować ciasto przed włożeniem do piekarnika).
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut – smacznego
Szarlotkę możemy przygotować wykorzystując mus jabłkowy który przygotowaliśmy latem – co roku z jabłek “opadówek “ przygotowuję mus jabłkowy, jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i rozgotowuję z niewielką ilością wody. Po rozgotowaniu mus umieszczam w słoikach i pasteryzuję przez 15 minut – zimą jak znalazł. Zarówno Mama jak i Babcia nie obierały jabłek, usuwały tylko gniazda nasienne, a po rozgotowaniu przecierały przez metalowy cedzak przy użyciu drewnianej pałki – ciężka praca.
Przygotowujemy ciasto zgodnie z wcześniej podanym przepisem na ciasto półkruche.
Czas w którym ciasto tężeje w lodówce tj. około 30 minut przeznaczamy na przygotowanie masy serowej.
Masa serowa:
1 kg półtłustej krajanki
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny lub masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ser przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puszystą masę, do której stopniowo dodawać po łyżce zmielonego sera i dalej ucierać, pod koniec ucierania dodać ubitą na sztywno pianę z białek, i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką (można dodać rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, płatki migdałów....) - masa serowa przygotowana.
Wykładamy masę serową na ciasto znajdujące się w foremce wysmarowanej margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Na masę serową możemy położyć warstwę ciasta (wtedy przygotowujemy ciasto z 40 dkg mąki dodając pozostałe składniki w proporcjonalnie większych ilościach) lub przygotować z 1/2 kostki masła, 1 szklanki cukru, cukru wanilinowego i mąki pszennej kruszonkę, którą posypujemy naszą masę serową.
Sernik wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na ~ 45 minut - smacznego.
Najsmaczniejsza jest kruszonka przed położeniem na masę serową - taka surowa mieszanina masła cukru i mąki, trudno sobie tego odmówić.
Szarlotka
Podobnie jak w przypadku sernika przygotowujemy naszą bazę tj. ciasto półkruche, które odpoczywa w lodówce dając nam czas na przygotowanie nadzienia z jabłek.
Nadzienie z jabłek:
1,5 kg kwaskowych jabłek
cukier – w zależności od upodobań
cynamon
rodzynki
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, do utartych jabłek dodać cukier, cynamon i rodzynki, umieścić w garnku i przez chwilę podgrzewać aby usunąć nadmiar soku. Jabłka pozostawić do wystudzenia.
Przygotowane wcześniej ciasto odpoczywające w lodówce umieścić w foremce wysmarowanej margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć na parę minut do nagrzanego piekarnika (ciasto podpiekamy po to aby nie było zbyt mokre po upieczeniu po podpieczeniu spodu wyłożyć na ciasto przygotowane wcześniej jabłka na warstwie jabłek możemy położyć przygotowaną w międzyczasie kruszonkę lub paski z ciasta (niewielką ilość ciasta odłożyć, rozwałkować i pociąć na paski o szerokości 1 cm, takimi paskami udekorować ciasto przed włożeniem do piekarnika).
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut – smacznego
Szarlotkę możemy przygotować wykorzystując mus jabłkowy który przygotowaliśmy latem – co roku z jabłek “opadówek “ przygotowuję mus jabłkowy, jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i rozgotowuję z niewielką ilością wody. Po rozgotowaniu mus umieszczam w słoikach i pasteryzuję przez 15 minut – zimą jak znalazł. Zarówno Mama jak i Babcia nie obierały jabłek, usuwały tylko gniazda nasienne, a po rozgotowaniu przecierały przez metalowy cedzak przy użyciu drewnianej pałki – ciężka praca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz