Ostatnim przepisem ze śledziem w roli głównej jaki chciała bym zaproponować to śledzie jakie robiła moja Mama - Małgosia
Przepis bardzo prosty do wykonania posiada jednak pewien "haczyk", polega on na tym, że sos musztardowy do śledzi przygotowuje się tak, jak domowy majonez, w związku z tym trzeba go robić z wyczuciem aby sos musztardowy się nie zwarzył.
0,5 kg filetów śledziowych
1 duża cebula
2 żółtka
3 łyżeczki ostrej musztardy
3 łyżeczki ostrej musztardy
3 łyżeczki musztardy francuskiej
150 ml oleju rzepakowego
Filety śledziowe moczymy w wodzie przez około 6 godzin, w razie potrzeby zmieniamy wodę. Odsączone z wody śledzie kroimy na 2 cm kawałki.
Przygotowujemy sos musztardowy:
w miseczce umieszczamy 2 żółtka i obydwa rodzaje musztardy, całość mieszamy i nie przerywając mieszania cieniutką strużką wlewamy olej, robimy to bardzo delikatnie do momentu aż żółtka wymieszane z musztardą osiągną konsystencję majonezu.
Cebulę obieramy kroimy w cieniutkie piórka i mieszamy z przygotowanym sosem musztardowym do którego dodajemy pokrojone w nieduże kawałki śledzie. Całość możemy doprawić pieprzem.
Proponuję przygotować śledzie w musztardzie na dzień przed spożyciem i umieścić je w lodówce lub spiżarce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz