piątek, 27 lutego 2015

Śledzie - śledzie w musztardzie wg. przepisu Małgosi

Ostatnim przepisem ze śledziem w roli głównej jaki chciała bym zaproponować to śledzie jakie robiła moja Mama - Małgosia
Pozwoliłam sobie jej imieniem nazwać ten przepis.


Przepis  bardzo prosty do wykonania posiada jednak pewien "haczyk", polega on na tym, że sos musztardowy do śledzi przygotowuje się tak, jak domowy majonez, w związku z tym trzeba go robić z wyczuciem aby sos musztardowy się nie zwarzył.

0,5 kg  filetów śledziowych    
1 duża cebula   
2 żółtka
3 łyżeczki ostrej musztardy
3 łyżeczki musztardy francuskiej
150 ml oleju rzepakowego
   
Filety śledziowe moczymy w wodzie przez około 6 godzin, w razie potrzeby zmieniamy wodę. Odsączone z wody śledzie kroimy na 2 cm kawałki.
Przygotowujemy sos musztardowy:
w miseczce umieszczamy 2 żółtka i obydwa rodzaje musztardy, całość mieszamy i nie przerywając mieszania cieniutką strużką wlewamy olej, robimy to bardzo delikatnie do momentu aż żółtka wymieszane z musztardą osiągną konsystencję majonezu. 
Cebulę obieramy  kroimy w cieniutkie piórka i mieszamy z przygotowanym sosem musztardowym do którego dodajemy pokrojone w nieduże kawałki śledzie. Całość możemy doprawić pieprzem.

Proponuję przygotować śledzie w musztardzie na dzień przed spożyciem i umieścić je w lodówce lub spiżarce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz