Ostatni z "biedronkowych" przepisów na śledzie, który chciałam umieścić na blogu pochodzi ze zbiorów znanego kucharza pana Macieja Kuronia.
Śledź w winie
Do przygotowania śledzi w winie potrzeba:
1kg filetów śledziowych a'la Majas
2-3 cebule
2 pory ( białe części)
500 ml mleka
400 ml białego wytrawnego wina
10 ziaren czarnego pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
szczypta imbiru
2 łyżki cukru
250 ml oleju
cytryna
Filety śledziowe moczymy 6-12 godzin, zmieniajac dwukrotnie wodę, ostatnie 2 godziny moczymy je w mleku, następnie odsączamy je na sicie i kroimy w niewielkie kilkucentymetrowe dzwonka.
Cebulę obieramy i kroimy w drobna kostkę, białe części pora kroimy w cieniutkie krążki.
Przygotowujemy zalewę: do wina dodajemy pieprz, ziele angielskie oraz imbir. Krótko zagotowujemy i studzimy pod przykryciem. Po ostudzeniu zalewę mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą i cukrem.
Śledzie układamy warstwami w słoiku na przemian z porem i cebulą. Zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na 2 dni - smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz