poniedziałek, 16 lutego 2015

Popielec - Wielki Post

Trochę się opuściłam w pisaniu, a Popielec tuż, tuż więc może kilka słów na ten temat.

Według Wikipedii - Popielec, Środa Popielcowa − w kalendarzu chrześcijańskim pierwszy dzień Wielkiego Postu. Jest to dzień pokuty przypadający na 46 dni kalendarzowych przed Wielkanocą. 

Środa Popielcowa jest pierwszym dniem Wielkiego Postu. W tym dniu na Śląsku obowiązywał i obowiązuje ścisły post.
Wolno było dwa razy posilić się i raz najeść do syta. oczywiście spożywano potrawy bezmięsne i chude, takie jak:
żur postny, wodzionka, kartofle w łupinach ( pelkartofle), chleb pieczony na blasze, a bardziej zamożnych rodzinach harynek przyrządzony na różne sposoby. Przyrządzano śledzie marynowane, rolmopsy, zielone śledzie smażone, szałot śledziowy czy hekele.

W książce " Śląska kucharka doskonała" jest wiele przepisów na postne potrawy ja proponuję:

Żur postny

3 szklanki mleka
1 szklanka wody
1 1/2 szklanki zakwasu na żur
1 ząbek czosnku
sól

Wodę zagotować z zakwasem żurowym. Do wrzącej zupy wlewać stopniowo przegotowane mleko, ciągle mieszając oraz roztarty z solą czosnek.  Po zagotowaniu zdjąć z ognia i przyprawić solą do smaku.
Podawać na gorąco z ziemniakami w łupinie, krojonymi w grube plastry.

Proponuję jeszcze:

Kartofle ze śledziem ( stara receptura)

" Ugotować kartofle w łupinach, obrać jeszcze gorące i pokrajać w plasterki. Osobno w rondelku smażyć siekaną cebulę w maśle do żółtości, dodać trochę mąki, rozprowadzić wodą i przyprawić solą, pieprzem i octem. W tę przyprawę włożyć kartofle i kilka śledzi, obranych z ości i pokrajanych. Gdy wszystko się zagotuje i naciągnie, dodać na końcu kwaśnej śmietany i podać ciepłe na stół."

Zachowałam oryginalną pisownię, ciekawa jestem, czy ktoś pamięta jeszcze takie potrawy?

kartofle w łupinach (pelkartofle) - ziemniaki w mundurkach
harynek - śledź
szałot śledziowy - sałatka ziemniaczana ze śledziem
hekele- sałatka śledziowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz