wtorek, 24 lutego 2015

Śledzie - sałatka śledziowa z czerwona fasolą

W gazetkach z "Biedronki" można trafić na ciekawe przepisy autorstwa panów Kuroniów. W swoim zbiorze przepisów znalazłam trzy rodzaje sałatek śledziowych, które postaram się zaprezentować.
Na początek:

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolką

600 g filetów śledziowych a'la Matjas
2 czerwone cebule
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 papryki (czerwona i żółta)
2 jabłka
2 jajka ugotowane na twardo
2 ogórki kiszone
4 łyżki majonezu
200 ml jogurtu naturalnego
pieprz

Filety należy namoczyć na około 1 godzinę, po tym czasie odsączyć i pokroić na małe kawałki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę, ogórki, papryki i jajka pokroić w plasterki, fasolę i kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać.
Majonez połączyć z jogurtem i dodać do wymieszanych składników. Gotową sałatkę przed podaniem wstawić na godzinę do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz