środa, 4 lutego 2015

Baby, babki, babeczki - cytryna czy pomarańcza

Proponuję dzisiaj dwa rodzaje ciasta, każde o innym ( a może podobnym) smaku - babkę pomarańczową i ciasto cytrynowe.
Z przepisów wynika, że obydwa ciasta są łatwe do wykonania.
Zbliżające się Święta Wielkanocne z ich nieodłącznym atrybutem babą wielkanocną są doskonałym czasem do wypróbowania przepisów na różnego różnego rodzaju babki, niekoniecznie drożdżowe.

Babka pomarańczowa

Składniki
3 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki soku pomarańczowego
skórka otarta z jednej pomarańczy

Żółtka, cukier i margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową. Na koniec powstałe ciasto delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z trzech białek.

Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej margaryna i wysypanej mąką, piec około godziny w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu polukrować glazurą  pomarańczową.

Glazura pomarańczowa
25 dkg cukru pudru,  2 łyżki soku z pomarańczy, 2 łyżki wrzątku, łyżeczka otartej skórki pomarańczowej.

Ciasto cytrynowe

Składniki
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
1 duża cytryna

Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce i namoczyć w wyciśniętym z niej soku.
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę.
Margarynę i cukier utrzeć, dodać żółtka, następnie 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać sok, skórkę z cytryny i drugą szklankę maki. Na koniec wymieszać z pianą z białek.

Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksowej foremki. Piec około godziny w temp. 180 stopni.

Podobnie jak w przypadku babki cytrynowej można po wystudzeniu nałożyć glazurę, tym razem cytrynową.

Glazura cytrynowa
25 dkg cukru pudru,  2 łyżki soku cytryny, 2 łyżki wrzątku, łyżeczka otartej skórki cytrynowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz