czwartek, 5 lutego 2015

Babki, baby, babeczki - piegusek czy piegus

Piegus, piegusek, to nazwa ciasta ( babki) do którego dodajemy suchy mak.

Przygotowałam dwa przepisy na tego rodzaju babki, różnią się one przede wszystkim tym, że w pierwszym przepisie używamy całych jaj, natomiast w drugim jedynie białek.

Piegus

Składniki
1 kostka margaryny
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki maku
bakalie

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Margarynę roztopić, wystudzić i dodać do ciasta, wymieszać wszystko na jednolitą masę.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, piec około 45 minut w temp. 180 stopni.

Gotowego piegusa możemy przełożyć kremem kakaowym.

1 kostkę masła, 1 jajko, 1/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżka kakao, wódka lub spirytus wg. uznania.
Składniki należy utrzeć na puszystą masę, dodać alkohol.
Gładką, lśniącą masą przełożyć ciasto.

Piegusek

Składniki
1 szklanka białek
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki maku ( suchego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny

Białka ubijamy mikserem , pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitych na sztywno białek z cukrem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy roztopiona margarynę.
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temp. 180 stopni przez około 45 minut.

Do wykonania pieguska możemy wykorzystać białka, które zostają podczas pieczenia półkruchego czy kruchego ciasta - nie zawsze wiemy co z tym białkiem zrobić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz