Kolejny "biedronkowy" przepis z wykorzystaniem śledzi który chciałam zaprezentować to:
Sałatka śledziowa z żurawiną i buraczkami
200 g filetów sledziowych
250 ml mleka
200 g buraków
30 g suszonej żurawiny
20 g posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
Śledzie moczymy w mleku przez około 2 godziny, po tym czasie kroimy je w kostkę. Żurawinę moczymy w wodzie, gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Buraki myjemy, przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą i pieczemy w piekarniku owinięte folią aluminiową przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu buraki obieramy i kroimy w kostkę.
Sałatkę najlepiej przygotować w przeźroczystym naczyniu, pierwszą warstwę stanowią pokrojone buraczki, następną śledzie, które posypujemy odsączoną żurawiną i posiekanymi orzechami włoskimi.
Bardzo prosty i niebanalny sposób podania śledzi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz