czwartek, 19 lutego 2015

a może tuńczyk?

Żeby nie było zbyt " śledziowato" proponuję dwie łatwe sałatki z tuńczyka.

Pierwsza to :

Sałatka z tuńczykiem i oliwkami

1 dowolna sałata ( opakowanie miksu sałat)
1 puszka tuńczyka ( w zależności od upodobań w oleju lub zalewie)
1 mała puszka  kukurydzy
10 czarnych oliwek
15 pomidorów koktajlowych
1 dojrzałe awokado
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy, sól, pieprz

Sałatę umyj i podziel na mniejsze kawałki, oliwki pokrój na plasterki, pomidorki na połówki, awokado obierz ze skórki, pokrój na plasterki i skrop sokiem z cytryny. Na półmisku rozłóż sałatę, pomidorki, awokado i oliwki, posyp kukurydzą i kawałkami tuńczyka, dopraw solą i pieprzem, skrop cytryną.

Sałatka bardzo ładnie wygląda ze względu na kolorowe składniki, może zagościć na świątecznym stole.

Tuńczyka możemy komponować w sałatkach z różnymi składnikami, na przykład możemy dodać jajko ugotowane na twardo, pokrojoną w plasterki marchewkę albo kiszonego ogórka.Olej można zastąpić majonezem a w lżejszej wersji majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym.

Druga to :

Pyszna sałatka z tuńczykiem

2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
1 cebula
1 ogórek zielony
5-6 ogórków konserwowych
sól, pieprz
4 łyżki majonezu

Tuńczyka odcisnąć z zalewy, cebulę i wszystkie ogórki drobno pokroić. Dodać kukurydzę i groszek, wszystko wymieszać dodając majonez, doprawić solą i pieprzem - sałatka gotowa do spożycia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz