środa, 3 lutego 2016

Wiosenne propozycje - pasta z twarogu i rzeżuchy

Pasta z twarogu i rzeżuchy jest  bardzo prosta do przygotowania, wystarczy:

kostka białego sera ( półtłusty)
garść rzeżuchy
odrobina mleka ( ilość uzależniona od konsystencji jaką chcemy uzyskać)
szczypta soli

Ser przełożyć do miseczki, dodać do niego odrobinę mleka i przy pomocy łyżki stołowej rozetrzeć do uzyskania kremowej konsystencji. Rzeżuchę posiekać, dodać do twarogu, doprawić do smaku solą.
Tak przygotowana pasta najlepiej smakuje na świeżej, chrupiącej bułce lub bagietce.

Jak widać, żadna filozofia, tylko skąd wziąć rzeżuchę, pewnie można kupić ale....można też wyhodować ją na parapecie okna.
W tym celu należy kupić nasiona rzeżuchy ( teraz można będzie je nabyć w każdym markecie ), przygotować duży talerz, na którym trzeba położyć warstwę waty, watę zwilżyć wodą. Na wilgotnej wacie równomiernie wysiać nasionka rzeżuchy i uzbroić się w cierpliwość, nasionka wykiełkują i mniej więcej po dwóch tygodniach na talerzu pojawią się zielone listki rzeżuchy. Jedynie o czym należy pamiętać, to o podlewaniu naszych nasionek, inaczej nic z tego nie będzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz