Ciekawa sałatka, zestawienie marchewki i fasolki szparagowej może być interesujące, jeszcze nie próbowałam ale chyba się skuszę i zrobię taka sałatkę.
Na młodą marchew i młodą fasolkę nie ma w tej chwili szans ale są przecież mrożonki.
Przepis podam z wykorzystaniem młodych warzyw:
5 młodych marchewek
30 dkg zielonej fasolki szparagowej
2 łyżki oleju
2 łyżki łuskanego słonecznika
sos
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz, chili
Fasolę umyć, usunąć końcówki, wrzucić do gotującej się osolonej wody, gotować około 10 minut.
Odcedzić, przelać zimną wodą.
Obrana marchewkę gotować około 5 minut w osolonej wodzie, następnie pokroić ją w słupki i razem z fasolka podsmażyć króciutko na oleju.
Warzywa przełożyć na półmisek, a olej pozostały ze smażenia wykorzystać do przygotowania sosu.
Olej zagotować dodając do niego sok z cytryny, 2 łyżki wody, miód, sól, pieprz i chili. Powstałym sosem polać warzywa.
Sałatkę posypać pestkami słonecznika uprażonymi na suchej patelni.
Zdjęcie postaram się zamieścić w najbliższym czasie, moja sałatka niestety będzie z mrożonek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz