Czasem mamy ochotę coś przekąsić, coś niskokalorycznego, smacznego, orzeźwiającego, proponuję na tę okazję surówkę z kalarepy i jabłka.
Pewnie każdy z nas pamięta z dzieciństwa smak kalarepy, a gdyby tak dodać do niej smak jabłko?
- 2 kalarepy
- 1 duże jabłko
sos
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Zarówno kalarepę jak i jabłko należy obrać i pokroić w cienkie słupki, przygotować sos mieszając wszystkie składniki. Sałatkę polać sosem, wymieszać, można posypać zielona pietruszką.
Doskonała przekąska lub dodatek do dania obiadowego.
Zalety jabłek znamy wszyscy. Angielskie przysłowie mówi:
"One apple a day keeps the doctor away, czyli jedno jabłko z wieczora oddala doktora"
Natomiast kalarepa stanowi dobre źródło witaminy C,witaminy z grupy B, które wpływają korzystnie na przemianę materii i wspomagają pracę układu nerwowego.
Składniki mineralne wstępujące w kalarepie to przede wszystkim:
miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo.
"One apple a day keeps the doctor away, czyli jedno jabłko z wieczora oddala doktora"
Natomiast kalarepa stanowi dobre źródło witaminy C,witaminy z grupy B, które wpływają korzystnie na przemianę materii i wspomagają pracę układu nerwowego.
Składniki mineralne wstępujące w kalarepie to przede wszystkim:
miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz