Proponując zestawy obiadowe często proponowałam sałatkę z buraków, dzisiaj uświadomiłam sobie, że nigdzie nie podałam przepisu na buraczki, które bardzo często goszczą na moim stole - błąd, postaram się go naprawić podając dwie propozycje.
Pierwsza propozycja, to sałatka z buraków jaką robiła moja Mama:
- 2 średniej wielkości czerwone buraki
- 1 mała cebulka
- łyżeczka octu
- łyżeczka oleju
- sól, cukier, kminek
Buraki należy umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości, po ugotowaniu odlać wodę a buraki zalać zimną wodą ( łatwo będzie zdjąć z nich skórkę). Wystudzone buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, doprawić dodając ocet, olej, cukier, sól, kminek ( ziarenka kminku należy rozetrzeć w dłoniach, wydobędziemy z nich aromat) i pokrojoną w piórka cebulkę - wymieszać.
Sałatkę przygotować na godzinę przed podaniem i pozostawić w temperaturze pokojowej aby smaki się " przegryzły".
Druga propozycja, to sałatka którą ja serwuję:
- 2 średniej wielkości buraki
- 1 nieduże jabłko
- 1 mała cebulka
- łyżka stołowa gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
- odrobina soku z cytryny
- sól, cukier
Umyte buraki gotuję w garnku do gotowania na parze - szybciej miękną i nie tracą wartości odżywczych.
Po ugotowaniu buraki obieram i kroję w drobna kostkę, jabłko również obieram, usuwam gniazda nasienne i kroje w drobną kostkę, podobnie postępuję z cebulką.
Wszystkie składniki umieszczam w misce i doprawiam do smaku, solą, cukrem i zakwaszam odrobina soku z cytryny, po wymieszaniu dodaję łyżkę stołową gęstej śmietany, ponownie mieszam i pozostawiam w temperaturze pokojowej na około godzinę przed podaniem.
Buraki zawierają dużo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez, kwas foliowy, niewielkie ilości witaminy B i witaminy C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz