Młodych ziemniaków na razie w sklepach nie ma, ale czas szybko leci i myślę, że przepis na sałatkę na pewno się przyda. W mojej Rodzinie sałatka taka gości na stole w czasie majowych spotkań przy grillu.
Do jej przygotowania potrzeba:
1 kg młodych ziemniaków
1 duży lub dwa mniejsze zielone ogórki
5 ugotowanych na twardo jajek
duży pęczek koperku ( mogą być nawet dwa)
łyżka oliwy
sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany ( jogurtu)
cukier, sól, pieprz
Ziemniaki ugotować, najlepiej w łupinach, ostudzić i pokroić w dużą kostkę lub ćwiartki ( to zależy od wielkości ziemniaków), ogórki obrać i pokroić podobnie jak ziemniaki w kostkę lub w słupki, koperek posiekać, 3 jaka ugotowane na twardo pokroić w kostkę a 2 jajka pozostawić do dekoracji.
Tak przygotowane składniki przełożyć do miski i delikatnie wymieszać dodając łyżkę oliwy.
Następnie przygotować sos mieszając majonez ze śmietaną i doprawiając do smaku, sałatkę polać sosem i udekorować jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w ćwiartki.
Sałatkę możemy wzbogacić dodając drobno pokrojony seler naciowy lub rzodkiewkę wtedy otrzymamy prawdziwą bombę witaminową.
POLECAM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz