czwartek, 25 lutego 2016

Wiosenne propozycje - zapiekanka z kalafiorem

Zapiekanki z warzywami możemy przygotowywać na różne sposoby : z mięsem lub bez. Dzisiaj chcę zaproponować zapiekankę z kalafiorem, która nie zawiera mięsa.

Zapiekanka z kalafiorem choć moim zdaniem ładniej brzmi " kalafior pod pierzynką" jest bardzo prostą potrawą, można ją podać jako dodatek do obiadu albo ciepłą kolację. Do jej przygotowania możemy użyć mrożonki lub świeżego warzywa.

Do przygotowania kalafiora pod pierzynką potrzebny jest:

  • 1 duży kalafior
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • natka pietruszki
  • sól, cukier

sos beszamelowy

  • 2 łyżki masła ( margaryny)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • około 400 ml zimnego mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Kalafior oczyścić, włożyć do gotującej się wody z dodatkiem soli i cukru.  Ugotować,ostudzić i podzielić na różyczki.
Przygotować sos, w rondelku rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i zasmażyć (nie dopuszczając do zbrązowienia maki), ciągle mieszając dodać mleko, gotować do zgęstnienia sosu, doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową.

Różyczki kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać przygotowanym sosem, na wierzchu ułożyć wiórki masła, posypać startym serem. Naczynie z zawartością umieścić w nagrzanym 180 do 200 stopni piekarniku na około 20 minut. Podawać gorące, przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

 Zapiekanka przed włożeniem do piekarnika

 Zapiekanka  gotowa do spożycia



UWAGA
Kiedy do przygotowania zapiekanki użyjemy mrożonki gotujemy kalafior zgodnie z opisem na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz