Kolejna propozycja wykorzystania młodych ziemniaków, tym razem będzie to kompozycja ziemniaków i tuńczyka z dodatkiem fasolki szparagowej i pomidorów.
1/2 kg ziemniaków
20 dkg fasolki szparagowej
2 pomidory
1 puszka tuńczyka ( w sosie własnym)
garść rukoli
2 łyżki sosu pesto
Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Fasolkę szparagową wrzucić na parę minut do osolonego wrzątku, odlać na sicie i przelać zimna wodą.
Świeżą fasolkę szparagową możemy zastąpić mrożonką, postępujemy z nią identycznie jak ze świeżą fasolką szparagową.
Ugotowane, obrane ziemniaki kroimy w grubsze plastry, pomidory w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać, polać sosem pesto.
Jeżeli nie mamy sosu pesto ani czasu na jego przygotowanie to sałatkę z ziemniaków z tuńczykiem możemy doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą z oliwek - " jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma "
Sos pesto możemy kupić w sklepie ale możemy go zrobić domowym sposobem, w tym celu potrzebujemy:
szklankę oliwy z oliwek
50 g orzeszków pinii
2 garście świeżej bazylii ( z łodyżkami)
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
50 g orzeszków pinii
2 garście świeżej bazylii ( z łodyżkami)
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
Wszystkie składniki oprócz oliwy i orzeszków należy zmiksować, oliwę dolewać małymi porcjami miksując na wolnych obrotach, na koniec dodać orzeszki, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Sos przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce, można go użyć do sałatek, makaronu a nawet jako dodatek do pomidorów na kanapce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz