piątek, 12 lutego 2016

Wiosenne propozycje - sałatka ziemniaczana z tuńczykiem

Kolejna propozycja wykorzystania młodych ziemniaków, tym razem będzie to kompozycja ziemniaków i tuńczyka z dodatkiem fasolki szparagowej i pomidorów.

1/2 kg ziemniaków
20 dkg fasolki szparagowej
2 pomidory
1 puszka tuńczyka ( w sosie własnym)
garść rukoli
2 łyżki sosu pesto

Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Fasolkę szparagową wrzucić na parę minut do osolonego wrzątku, odlać na sicie i przelać zimna wodą.
Świeżą fasolkę szparagową możemy zastąpić mrożonką, postępujemy z nią identycznie jak ze świeżą fasolką szparagową.
Ugotowane, obrane ziemniaki kroimy w grubsze plastry, pomidory w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać, polać sosem pesto.

Jeżeli nie mamy sosu pesto ani czasu na jego przygotowanie to sałatkę z ziemniaków z tuńczykiem możemy doprawić  przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą z oliwek - " jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma "

Sos pesto możemy kupić w sklepie ale możemy go zrobić domowym sposobem, w tym celu potrzebujemy:

szklankę oliwy z oliwek
50 g orzeszków pinii
2 garście świeżej bazylii ( z łodyżkami)
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu

Wszystkie składniki  oprócz oliwy i orzeszków należy zmiksować, oliwę dolewać małymi porcjami miksując na wolnych obrotach, na koniec dodać orzeszki, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Sos przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce, można go użyć do sałatek, makaronu a nawet jako dodatek do pomidorów na kanapce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz