poniedziałek, 29 lutego 2016

Wiosenne propozycje - zapiekanki warzywne

W poprzednich postach pisałam o zapiekance z brukselką i zapiekance z kalafiorem, tak naprawdę zapiekanki możemy robić z różnego rodzaju warzyw, tych świeżych i tych mrożonych, wystarczy tylko pięć prostych kroków niezbędnych do przygotowania zapiekanki i niezbędne składniki:

Należy przygotować:
  • 50 dag warzyw mrożonych (brokuły, brukselka, kalafior, marchewka)
  • 5 dag masła
  • 2 dag mąki
  • 5 dag sera gouda
  • sól, cukier, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • mleko
  • tłuszcz do natłuszczania naczynia
Kolejność postępowania:
  • Warzywa przeznaczone do zapiekania gotować przez około 5 minut w osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do wystudzenia.
  • Przygotować sos beszamelowy : 
  • masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, podsmażyć przygotowując w ten sposób jasną zasmażkę, powstałą zasmażkę rozprowadzić mlekiem i doprowadzić do wrzenia, powstały sos doprawić solą, cukrem, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim wystudzone warzywa, zalać sosem beszamelowym, posypać tartym żółtym serem.
  • Zapiekankę umieścić w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na 15 - 20 minut ( do roztopienia i zrumienienia się sera).
  • Podawać na gorąco jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielny posiłek z dodatkiem pieczywa.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz