Pomysłów na sałatki, czy surówki z wykorzystaniem warzyw i owoców jest bardzo wiele, można wymyślać coraz to nowsze połączenia, zależy to tylko od inwencji twórczej i zamiłowania do kuchni.
Dla mnie jednak ponadczasowe połączenie to marchewka z jabłkiem, surówka, którą możemy przygotować właściwie o każdej porze roku, możemy podawać ją jako dodatek do dań głównych doskonale komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, można ja podać do gulaszu a nawet do ryb, jak również jako samodzielny posiłek np. deser czy małe co nie co.
Połączenie marchewki z jabłkiem towarzyszyło mi chyba od zawsze, pamiętam jak chodziłam w czasie wakacji do ogródka z miseczką i tarką, wyrywałam z grządki marchewkę, płukałam pod bieżącą wodą i tarłam na tarce o najmniejszych oczkach, do utartej marchewki dodawałam jabłka papierówki, które leżały pod drzewem - fajne to były czasy....
Teraz też zdarza mi się zjadać miseczkę marchewki z jabłkiem, którą chętnie przygotowuje mi mój Mąż.
- 3 średniej wielkości marchewki ( w przypadku młodej marchewki - pęczek )
- 1 jabłko
- opcjonalnie sok z cytryny, odrobina miodu lub cukru
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, podobnie postąpić z jabłkiem, całość wymieszać, można dodać do smaku niewielka ilość soku z cytryny i dosłodzić miodem lub cukrem ( ja lubię bez dodatków).
UWAGA
Kiedy przygotowuję surówkę do obiadu korzystam z tarki o średniej wielkości oczkach, kiedy mam ochotę na małe co nie co ścieramy marchewkę i jabłko na najdrobniejszych oczkach tarki, tworząc w ten sposób mus marchewkowo - jabłkowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz