Zupa marchewkowa, to kolejna zupa, która najczęściej podawana jest w postaci zmiksowanej tj. jako zupa krem. Nie wszyscy jednak lubią przecierane zupy, dlatego chciałam zaproponować zupę marchewkową jaką od zawsze gotuje się w mojej Rodzinie, jest ona bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i rozgrzewająca z uwagi na dość dużą ilość czarnego pieprzu, którego do niej dodajemy.
Zupa marchewkowa
30 dkg żeberek lub mostku wieprzowego
75 dkg marchewki (najlepiej karotka)
3 ziemniaki
sól, pieprz, natka pietruszki
Mięso umyć i zalać zimną wodą w ~ 2 litrowym garnku do 3/4 jego wysokości, posolić i doprowadzić do wrzenia.
Marchewkę umyć, obrać nożykiem lub przy pomocy obieraczki do warzyw, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Potartą marchew i pokrojone ziemniaki włożyć do gotującego się mięsnego wywaru. Gotować aż do miękkości warzyw.
Mięso na którym gotowaliśmy zupę wyjąć i pokroić (w paski jeżeli są to żeberka lub w kostkę), zupę doprawić do smaku, zdjąć z ognia, dodać świeżo zmielony czarny pieprz ( wg uznana) i posiekaną natkę pietruszki.
Pokrojone mięso można dodać do zupy lub zalać zupą kładąc je bezpośrednio na talerz.
Zupy nie miksujemy, jeżeli ktoś lubi, może zagęścić ją dodając mąkę pszenną rozmieszaną w zimnej wodzie, trzeba to jednak zrobić przed dodaniem pieprzu, ponieważ po dodaniu pieprzu nie należy zupy doprowadzać do wrzenia, bo nabierze wtedy gorzkiego posmaku.
Jako drugie danie do takiej zupy idealnie pasują naleśniki albo racuchy - taki trochę obiad na słodko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz