sobota, 2 maja 2015

Obiady - obiadki - gołąbki z ryżem

Chcę zaproponować gołąbki z ryżem wg mojego przepisu, różni się on od przepisów, które można znaleźć w internecie ale zapewniam, że gołąbki są bardzo smaczne.

Do przygotowania gołąbków potrzebujemy farsz i główkę kapusty. Ja używam białej kapusty ale można tez zrobić gołąbki z kapusty włoskiej, jest ona delikatniejsza w smaku.

 Farsz na gołąbki

1 kg mięsa wieprzowego ( łopatka, karczek)
1 woreczek ryżu
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 jajka
sól, pieprz
Jeżeli mamy w zamrażarce gotowane mięso z rosołu możemy zmielić je razem z mięsem wieprzowym.

Ryż w woreczku gotujemy w osolonej wodzie ( zgodnie z przepisem na opakowaniu) i pozostawiamy do wystudzenia. Mięso mielimy dodajemy wystudzony ryż, drobno pokrojoną cebulę, czosnek, jajka i doprawiamy do smaku.
Kapustę - z której ostrym nożem staramy się wykroić głąb - wkładamy do dużego garnka wypełnionego ciepłą wodą.. Garnek przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na niewielkim ogniu na parę minut. Kąpiel w gorącej wodzie pomoże nam w zdejmowaniu  liści. Z każdego liścia ostrym nożem ścinamy główny nerw, dzięki czemu łatwiej nam będzie zawinąć gołąbki.
Przygotowane liście rozkładamy na stolnicy na każdy nakładamy farsz. Zawijamy gołąbki zakładając liście do środka, tak aby farsz cały był otulony liściem kapusty. W razie potrzeby każdy gołąbek owijamy bawełnianą nitką.
Tak przygotowane gołąbki umieszczamy w rondlu w którym wcześniej roztapiamy sporą ilość margaryny      (3/4 kostki), dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę oraz 1 posiekany ząbek czosnku. Ułożone w rondlu gołąbki solimy, posypujemy słodką papryką i pieprzem, przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 30 minut delikatnie je obracając aby ich nie uszkodzić. Uduszone gołąbki wyjmujemy z rondla układamy na półmisku i pozostawiamy do wystudzenia ( łatwiej wtedy usunąć bawełniana nitkę, którą owinęłyśmy gołąbki). Na bazie sosu, który pozostał w rondelku przygotowujemy sos pomidorowy do którego wkładamy przestudzone gołąbki.
Gołąbki możemy podawać jako danie obiadowe z ziemniaczkami albo kolacyjne z bułką lub chlebem.

Przygotowanie gołąbków jest zarówno praco- jak i czasochłonne ale warto je zrobić ( od razu więcej) bo są naprawdę smaczne.
Jeżeli zrobimy ich więcej niż potrzeba na obiad, to surowe gołąbki  (przed umieszczeniem w rondelku do duszenia) możemy zamrozić i drugi obiad jak znalazł.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz