niedziela, 3 maja 2015

Obiady - obiadki - kluski z bułki ( wg Babci Erny)

Kolejny trochę nietypowy przepis, którym chciałam się podzielić to "kluski z bułki" wg przepisu mojej Babci.
Takie kluski doskonale nadają się nawet na niedzielny obiad, musimy jednak pamiętać, że są one dość jałowe dlatego doskonale komponują się z bardziej tłustym mięsem, takim jak np. karkówka czy baranina.

Przeglądałam w internecie przepisy na  "kluski z bułki" ale te które znalazłam różnią się znacznie od tego, czego nauczyłam się od Babci.

"Kluski z bułki" wg przepisu Babci Erny

4 czerstwe bułki ( duże)
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
sól

Bułki namoczyć w zimnej wodzie  (do miękkości), dobrze odcisnąć, przełożyć do miski, dodać 2 jajka, 2 szklanki mąki i sól. Wyrabiać ciasto przy pomocy drewnianej łyżki do momentu połączenia się składników, ciasto nie powinno kleić się do miski.
Wyrabianie cista rękami powoduje, że jest ono zbyt rzadkie.

W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, łyżkę stołową zamoczyć w wodzie, nabrać przygotowane ciasto i delikatnie umieścić w garnku. Gotować (po wypłynięciu klusek) przez 5-10 minut delikatnie mieszając drewnianą łyżką.

Jak wcześniej wspomniałam dobrze jest podać takie kluski z pieczenią wieprzową i gotowaną kiszoną kapustą.

Przepis na karkówkę prezentowałam już jakiś czas temu ale z uwagi na "kluski z bułki" pozwolę sobie przytoczyć go ponownie.

Marynowana karkówka

Kilogram karczku wieprzowego umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posmarować niewielką ilością oleju, następnie natrzeć ziołami, ja to tego celu zastosuję gotową marynatę do karkówki (gotowe marynaty mają odpowiednio dobrane zioła, które nadają mięsu odpowiedni smak). Przygotowane mięso umieścić w rękawie do pieczenia i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc aby mięso przeszło smakami marynaty.
W następnym dniu mięso w rękawie do pieczenia ułożyć w naczyniu żaroodpornym i umieścić w piekarniku nastawionym na 180°C. Piec przez około 2 godziny, po tym czasie proponuję naciąć od góry rękaw do pieczenia i pozostawić mięso jeszcze ~ 30 minut w piekarniku aby karczek odrobinę się zrumienił.

Proszę uważać przy nacinaniu rękawa do pieczenia, chodzi o to aby nie poparzyć się uchodzącą z niego parą, rękaw nacinamy od góry po to by sos, który powstał podczas pieczenia mięsa pozostał w rękawie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz