Kuchnia Babci Erny była dość urozmaicona, znaleźć w niej można było potrawy kuchni śląskiej, niemieckiej a nawet austriackiej - od moczki przez hekele, śliszki z żytniej mąki, "kluski z bułki" po süß - saurer Soße.
Różnorodność potraw w Babcinej kuchni była wynikiem pobieranych nauk związanych z prowadzeniem domu w rodzinie bytomskiego adwokata. Pani domu, która nie miała dzieci traktowała moją Babcię jak własną córkę. Zabierała na zakupy, uczyła gotowania, nakrywania do stołu, chciała ja nawet przysposobić. Prababcia nie wyraziła zgody na przysposobienie tłumacząc - "dzieci to jak palce jednej ręki, bez względu na to w który palec się skaleczysz, boli tak samo".
Nauki nie poszły na marne, Babcia, której w dorosłym życiu wiodło się dość dobrze i nie musiała sama prowadzić gospodarstwa domowego bardzo dużą wagę przywiązywała do gotowania, podawania posiłków i przyjmowania gości.
Dzisiaj chciałam zaproponować bardzo proste danie obiadowe ( z przepisów mojej Babci), jest to:
Słodko-kwaśny sos (süß - saurer Soße), ziemniaki i jajko
Słodko - kwaśny sos jest bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy rozpuścić w rondelku 50 g margaryny, dodać kopiastą łyżkę pszennej mąki, wymieszać ( zrobić białą zasmażkę), następnie ciągle mieszając dolewać zimnej wody do uzyskania pożądanej konsystencji powstałego sosu, zagotować. Po zagotowaniu dodać do smaku: sól, cukier i ocet, gdyby sos był za gęsty można dolać jeszcze odrobinę wody.
Do tak przygotowanego sosu wbić jajka i pozostawić na małym ogniu ( nie mieszać), po ścięciu się białka otrzymamy coś w rodzaju jajek w koszulkach.
Sos z zawartymi w nim jajkami podawać do ugotowanych ziemniaków.
Bardzo proste, a zarazem smaczne i lekkie danie obiadowe, dobra alternatywa dla smażonych czy duszonych dań mięsnych.
Na bazie białej zasmażki możemy przygotować różnego rodzaju sosy np. pomidorowy, chrzanowy, musztardowy a nawet koperkowy urozmaicając w ten sposób jadłospis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz