czwartek, 21 maja 2015

Grillowanie na łonie natury - szaszłyki z drobiu

Zbliża się kolejny dłuższy weekend, a to za sprawą Bożego Ciała i jednego dnia urlopu na piątek będziemy mieli cztery dni wolne od pracy. Mam nadzieję, że pogoda dopisze i będziemy mogli ten czas spędzić na wolnym powietrzu w gronie rodziny i przyjaciół, a to oznacza grillowanie.

Szaszłyki z drobiu

1/2 kg polędwiczek z kurcząt 
1 czerwona papryka 
20 dkg wędzonego boczku 
1  cebula 
przyprawy: pieprz, papryka, bazylia 
patyczki do szaszłyków

Polędwiczki z kurczaka posolić, posypać pieprzem, papryką i bazylią, skropić niewielka ilością  oleju, wymieszać i pozostawić w lodówce na dwie godziny. W między czasie pokroić boczek, paprykę i cebulę, a następnie zaczynając od zamarynowanej polędwiczki nabijać przygotowane elementy na patyczki   (polędwiczka, cebula, boczek, papryka), kolejność nabijania dowolna.
Przygotowane szaszłyki ułożyć na aluminiowej tacce do grillowania.
Smak szaszłyków możemy wzbogacić przekładając mięso dowolnymi warzywami, np. plasterkami cukinii, szparagami, bakłażanem, pieczarkami itp.
  
Szaszłyki można również przygotować z mięsa wieprzowego np. z karkówki, można też użyć różnego rodzaju przypraw do grilla, wszystko zależy od smaku i upodobań i pomysłu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz