Zbliża się kolejny dłuższy weekend, a to za sprawą Bożego Ciała i jednego dnia urlopu na piątek będziemy mieli cztery dni wolne od pracy. Mam nadzieję, że pogoda dopisze i będziemy mogli ten czas spędzić na wolnym powietrzu w gronie rodziny i przyjaciół, a to oznacza grillowanie.
Szaszłyki z drobiu
1/2 kg polędwiczek z
kurcząt
1 czerwona papryka
20 dkg wędzonego boczku
1 cebula
przyprawy: pieprz, papryka, bazylia
patyczki do szaszłyków
Polędwiczki
z kurczaka posolić, posypać pieprzem, papryką i bazylią, skropić
niewielka ilością oleju, wymieszać i pozostawić w lodówce na dwie
godziny. W między czasie pokroić boczek, paprykę i cebulę, a następnie zaczynając od
zamarynowanej polędwiczki nabijać przygotowane elementy na patyczki (polędwiczka, cebula, boczek, papryka), kolejność nabijania dowolna.
Przygotowane
szaszłyki ułożyć na aluminiowej tacce do grillowania.
Smak szaszłyków możemy wzbogacić przekładając mięso dowolnymi warzywami, np. plasterkami cukinii, szparagami, bakłażanem, pieczarkami itp.
Smak szaszłyków możemy wzbogacić przekładając mięso dowolnymi warzywami, np. plasterkami cukinii, szparagami, bakłażanem, pieczarkami itp.
Szaszłyki można również przygotować z mięsa wieprzowego np. z karkówki, można też użyć różnego rodzaju przypraw do grilla, wszystko zależy od smaku i upodobań i pomysłu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz