Kiedy nie wiem co przygotować na obiad, wtedy wymyślam zupę, a na deser podaję budyń z ciastkami.
Dzisiaj proponuję zupę ogórkową.
Łatwa w przygotowaniu zupa, do jej ugotowania potrzeba:
2 marchweki
1 pietruszkę
niewielki kawałek selera
2 większe ziemniaki
przecier ogórkowy lub 3-4 kiszone ogórki
~ 30 dkg mięsa ( może być wołowe rosołowe, mogą też być żeberka wieprzowe, mostek wieprzowy)
Mięso umyć, włożyć do garnka , dodać soli i doprowadzić do wrzenia.
Warzywa : marchewkę, pietruszkę, seler obrać i pokroić w kostkę, dodać do gotującej się zupy, gotować do miękkości , następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy wszystkie dodane do zupy składniki będą miękkie wyjmujemy mięso i dodajemy przecier ogórkowy.
Mięso pokrojone w kostkę możemy dodać do gotowej zupy lub też przełożyć do foliowego woreczka i przechować w zamrażarce, zużyć do kotletów mielonych.
Zupę gotujemy jeszcze przez parę minut, doprawiamy do smaku solą i dodajemy śmietanę pamiętając o jej zahartowaniu ( do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy) dopiero wtedy dodajemy ją do zupy.
Uwaga:
Dodanie przecieru ogórkowego pod koniec gotowania zupy jest celowe, ponieważ kwas z ogórków nie pozwoliłby zmięknąć warzywom.
Budyń z ciastkami
Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, do salaterek wypłukanych zimna wodą wlać niewielką ilość budyniu, następnie ułożyć herbatniki i zalać pozostała ilością budyniu. Po wystudzeniu udekorować konfiturami lub polać sokiem owocowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz